2016 ansåg 51 procent av de tillfrågade i en undersökning om svenskarnas inställning till alkohol att det är helt fel att bli berusad i närheten av barn. I den senaste mätningen är siffran 47 procent. Det visar undersökningen Alkoholindex, som görs av företaget Novus på uppdrag från Systembolaget.

– Hela 15 procent av alla barn växer upp med någon som dricker för mycket. Vuxnas drickande ska aldrig bli barns problem. Även om vi ser att många anser att det är fel att bli berusad runt barn, så bekymrar det oss att andelen som tycker så sjunker, säger Karolina Dahlbeck Nobel, ansvarig för folkhälsa på Systembolaget.

Svenskarnas alkoholkonsumtion minskar, särskilt bland unga vuxna som dricker betydligt mindre än tidigare generationer. Trots det började en förändrad attityd till alkohol synas i mätningarna 2020. Sedan dess har vi blivit mer accepterande, och trenden fortsätter.

– Vi vet inte vad det beror på. En teori är att det finns mycket annat i samhället som oroar. Alkoholen blir kanske för vissa ett sätt att hantera det, trots att vi vet mer om hur skadlig alkoholen är.

Det är framför allt bland yngre män som attityden till berusningsdrickande blir mer tillåtande, medan kvinnor generellt tycks bli något mer restriktiva. Den ökade acceptansen märks i att färre anser att det är problematiskt att dricka så mycket att man får minnesluckor. 46 procent anser i dag att det är ”helt fel”, medan motsvarande siffra 2016 var 57 procent.

– En majoritet tycker fortfarande att det är fel. Men det här är en utveckling som vi noggrant följer. Att dricka så pass mycket innebär en risk för att skada både sig själv och andra.

På frågan om hur lämpligt det är att dricka så att man mår dåligt dagen efter svarade 19 procent att det är helt fel, vilket kan jämföras med 2016 då 27 procent gav samma svar.

Undersökningen visar att den som dricker mycket, minst fyra gånger per vecka, har en mer tillåtande inställning.

En grupp som går emot strömmen när det gäller alkoholkonsumtion är äldre över 65 år som har ökat sin konsumtion de senaste 20 åren.

– De dricker visserligen fortfarande minst och är också minst troliga att intensivkonsumera, och vi ser att de har mer restriktiv inställning till berusningsdrickande än andra. Men utvecklingen är ändå oroande.

Vad ser ni för konsekvenser av en mer tillåtande inställning till alkohol?

– Forskning visar att risken för skador och sjukdom ökar ju mer man dricker. Samhällskostnaden för alkoholens negativa konsekvenser är i dag cirka 100 miljarder kronor per år. Det är viktigt att allmänheten har kännedom om att riskerna ökar ju mer man dricker.

Alkoholindex

Årlig undersökning om attityden till alkohol i Sverige med betoning på berusningsdrickande.

Följer hur attityden förändras över tid.

Ska ge underlag i arbetet för att påverka synen på alkohol.

Startades 2010 av företaget IQ på uppdrag av Systembolaget. Förra året tog Systembolaget över ansvaret. Ett metodbyte gjordes 2016, därför jämförs resultatet med det året.

Undersökningen är genomförd via webbintervjuer i Novus slumpmässigt rekryterade Sverigepanel.

5586 personer i åldrarna 17-84 år har svarat på frågor om alkohol i maj och juni 2024. Svarsfrekvensen var 51 procent.

Läs mer:

Socialstyrelsen: Fler borde få hjälp att minska på alkoholen

Så minskar du ditt drickande – utan att sluta helt och hållet

Share.
Exit mobile version