Det brinner i knutarna för många av dem som riskerar sina anställningar efter batterijättens varsel på 1 600 personer, varav 1 000 i Skellefteå. Många medarbetare är invandrade från länder utanför Europa och beroende av arbetstillstånd för att kunna bo kvar i Sverige.

– Om vi tillsammans identifierar större grupper med liknande intressen för utbildning så kan vi ganska fort sätta ihop paket. Det kan innebära att de kan gå från en anställning på Northvolt till att jobba inom Vattenfall, Boliden, LKAB eller andra industrier i Norrbotten eller Västerbotten, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn.

Kort efter varslet hade Luleå tekniska universitet kontakt med Skellefteå kommun och Northvolt. Det råder ett svårt läge för enskilda och företaget, menar Birgitta Bergvall-Kåreborn, samtidigt som krisen även innebär risker för landets konkurrenskraft.

– Vi känner för Skellefteå och Northvolt men det är också en större fråga. Europa och Sverige behöver storskalig batteritillverkning. Vi behöver utveckla kompetens inom sådana teknikområden om vi inte vill vara helt beroende av Kina, säger hon.

När Sverige löper risk att förlora avgörande kompetens behöver olika samhällsaktörer gå samman för att hitta åtgärder, resonerar hon, och det måste gå undan.

– De som förlorar jobben har bara tre månader på sig att hitta ett andra jobb eller börja studera, om de vill stanna i Sverige. Alla är medvetna om det. För oss som vill att de ska stanna finns ett kort tidsfönster för att hjälpa till, och säkerställa att de kan göra det, säger hon.

Förutom riktade utbildningspaket planeras ett särskilt omställningscampus. Det finns ett pågående samarbete med Mälardalens universitet och Kungliga tekniska högskolan.

– Det blir starkare om vi gör det nationellt, eftersom det här inte enbart handlar om Skellefteå, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn.

Tanken är att personer i norra och södra Sverige som inte vill påbörja helt nya studier, under en period ska kunna bidra inom forskning och utbildning. Det handlar inte enbart om batteriforskning, enligt Bergvall-Kåreborn, utan också om att utveckla och säkra kunskap om hur nya industrier kan skalas upp till fullskalig produktion.

– De skulle vara placerade hos oss, men tanken är också att man ger dem en kontaktpunkt med företag och industrier. De skulle kanske kunna vara 60 procent hos oss och jobba 40 procent mot en industri. Vi behöver göra allt för att se till att de stannar i regionen och landet, säger hon.

Lyssna på DN:s podd om hur Northvolt gick från framtidshopp till krisstämplat:

Läs mer: ”Vi lovade att inte flytta mer”

Läs mer: Så hamnade bolaget i kris

Share.
Exit mobile version