Ungdomsbok

Alexandra Dahlberg

”Vi är bara inte vänner längre”

Gilla böcker, från 12 år

Många kommer känna igen sig i Alexandra Dahlbergs stabila debut om högstadiets sociala spel. Att från en dag till en annan inse att du inte duger längre, att dina jeans är fula och intressen hopplöst barnsliga. Att sedan med stukad självkänsla söka dig mot nya vänner och sammanhang. ”Vi är bara inte vänner längre” skildrar just ett sådant förlopp. Mobbade berättarjaget Amanda blir under en musiklektion plötsligt sedd av skolans snyggaste kille och börjar sjunga i hans band. Under loppet av några veckor förändras allt.

Berättelsen om askungens förvandling eller den fula ankungen som växer upp till svan är en av populärkulturens mest älskade troper. I ungdomsromaner är den så välanvänd att den kan tyckas ha tappat all magi. Det är med andra ord med viss skepsis jag börjar läsa Dahlbergs roman. Upplägget är förutsägbart och skildringen av den grymma skolmiljön, tondöva vuxenvärlden och plötsliga maktförskjutningen känns igen från otaliga såväl svenska som amerikanska ungdomsböcker.

”Vi är bara inte vänner längre” visar sig emellertid glädjande nog vara allt annat än tråkig. Porträttet av Amanda är så sammansatt att man snabbt struntar i berättelsens förutsägbarhet. Det är spännande att följa hennes utveckling som dessutom bjuder på en del mindre överraskningar. Dahlberg lyckas levandegöra de slitna miljöerna och gestaltningen av skolans intrikata makthierarkier är på pricken. Gestaltningen av Amandas framsteg som sångerska är också skickligt fångat. Det är roligt att läsa de detaljerade beskrivningarna av bandets framträdande.

Det är också uppfriskande att läsa en ungdomsbok som beskriver mobbing. Ämnet var omåttligt populärt i ungdomslitteratur under slutet av 1900-talet. Peter Pohls ”Vi kallar honom Anna” (1987) och Annika Thors ”Sanning eller konsekvens” (1997) är två läsvärda exempel. Sedan dess är det som att skolans massiva antimobbningskampanjer under 2000-talet gjort att temat glömts bort trots att det fortfarande är en del av många ungas vardag. Med sin lättsamma ton inger Dahlbergs roman hopp. ”Vi är bara inte vänner längre” är feel good för alla tysta och blyga ankungar där ute.

Läs mer av Lydia Wistisen och mer om ungdomsböcker

Share.
Exit mobile version