Ryssland sade på måndagen att man förbereder sig inför en övning då man avser att använda taktiska kärnvapen. I uttalandet, som kom från högsta ort, sades att övningen ska genomföras i ”södra distriktet”, som bland annat omfattar annekterade Krim, Donetsk, Luhansk, Zaporizjzja och Cherson, såväl som ett drygt dussintal ryska regioner.

Både flygvapnet och marinen ska delta i övningen. Expert som DN talat med är övertygade om att det handlar om en så kallad ”torrövning”, det vill säga att det är osannolikt att man skjuter iväg verkliga kärnstridsspetsar.

På tisdagen uppgav dock flera ryska medier att även Belarus ska delta i övningen. Ryssland har sedan ett år placerat ut taktiska kärnvapen i landet.

– Det innebär helt klart ett nytt moment, eftersom man tidigare sagt att bara det södra militärområdet skulle omfattas. Stämmer uppgiften ligger det nära till hands att tro att de vill samordna insatserna, säger Jörgen Elfving som utgår från att även Belarus ser Natos intensifierade övningsverksamhet som ett hot.

Enligt Jörgen Elfving finns det så väl kärnvapenstridsspetsar som bärare av dem, i form av Iskanderrobotar, i Belarus. Militär personal ska också ha fått utbildning i att använda dem.

– Men att Belarus skulle få använda dem efter eget huvud är helt uteslutet, säger Elfving.

Han beskriver uppgifterna som ytterligare vapenskrammel från Rysslands sida.

Det är ännu okänt när övningen ska äga rum, men troligen i närtid.

– Det skulle inte förvåna mig om det blir i morgon, den 8 maj, dagen innan Segerdagen då Ryssland högtidlighåller Röda arméns seger över Hitler. Putin vill ha någonting att visa upp då, säger Jörgen Elfving.

Läs mer:

Experter: Ryssland vill skrämmas och det lyckas det med

Share.
Exit mobile version