Ännu syns inget ljus i tunneln för den krisande batteritillverkaren Northvolt. Hösten febrila jakt på ny finansiering har hittills inte gett resultat. I stället har utvecklingen både inom bolaget och förhandlingarna med ägare och långivare gått åt fel håll, uppger källor till DN.

Financial Times rapporterade på söndagen att en av Northvolts stora ägare har skrivit ner bolagets värde till noll och räknar med konkurs i veckan.

– Ett företag som behöver pengar har tre möjligheter. Det är att ta in nya finansiärer, att göra en rekonstruktion eller att ansöka om konkurs, säger Northvolts presschef Erik Zsiga, som tillägger att det inte finns något besked om vilket alternativ som nu är aktuellt för bolaget.

En lösning som enligt uppgifter till DN ligger på bordet är att ansöka om rekonstruktion i USA. En så kallad chapter 11-process syftar till att skydda företaget från konkurs, rensa i skulderna och rädda verksamheten.

Det finns flera fördelar med att vända sig till en domstol i USA snarare än att använda den svenska rekonstruktionsprocessen. SAS, till exempel, rekonstruerades i USA mellan 2022 och 2024.

– För SAS var det förmodligen viktigt att kunna säga upp en del av sina avtal och hantera flera olika aktiebolag i samma process. Domstolarna i USA är också mycket mer vana vid komplicerade fall och stora balansräkningar, säger Bo Becker, professor i finansiell ekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm.

Konkursexperten Hans Andersson, ordförande i Svenska rekonstruktör- och konkursförvaltarkollegiet, betonar att en fördel med chapter 11-processen är att den i praktiken får genomslag i flera länder.

– Om du har en koncern med bolag i olika länder, som Northvolt har, så drar man in alla under samma process, oavsett var de finns. Annars hade man fått göra en process i varje land och riskera olika utfall, säger han.

Det är dock inte utan baksidor. Vid en amerikansk process kommer Northvolt inte att kunna ta del av den svenska statliga lönegarantin, och processen ger inte heller något formellt skydd mot konkurs för de svenska bolagen.

– I formellt hänseende hindrar inte det inte att en enskild leverantör skulle inleda ett konkursförfarande mot ett svenskt Northvoltbolag i svensk domstol, säger Hans Andersson.

Rekonstruktionsprocessen ställer samtidigt krav på företaget och beviljas bara av domstolen om vissa kriterier är uppfyllda.

– Företaget behöver en viss finansiering under den här processen. Det är lån som man kan få från alla möjliga håll, av specialister eller företagets vanliga finansiärer, säger Bo Becker.

Enligt en källa till DN finns i dag inget sådant lån förberett för Northvolt.

Northvolt har som DN tidigare rapporterat en stor hög med sena betalningar som leverantörer har vänt sig till Kronofogden med. Totalsumman uppgår till strax över en halv miljard kronor, varav 320 miljoner är kopplat till dotterbolaget Northvolt Ett Expansion som redan är satt i konkurs.

Det innebär att knappt 200 miljoner kronor är betalningsförelägganden som är riktade mot Northvoltbolagen som fortfarande är igång.

– Man behöver ha en plan för att kunna hantera de skulderna under tiden en rekonstruktionsplan tas fram i USA om man ska gå den vägen, säger Hans Andersson.

Detta har hänt

• Batteritillverkaren Northvolt grundades år 2015 av vd Peter Carlsson. Planerna på fabriken Northvolt Ett i Skellefteå tillkännagavs hösten 2017 och har följts av flera stora expansionsplaner, däribland fabriker i Kanada och tyska Heide.

• Genom åren har bolaget tagit in stora mängder kapital genom emissioner, bidrag och lån. Hur mycket pengar som finns kvar är inte känt, men på senare tid har det blivit allt tydligare att ekonomin är ansträngd. Ett av dotterbolagen, det som skulle sköta expansionen av Skellefteåfabriken är satt i konkurs, och 1 600 personer har varslats.

• Bolaget har sedan en tid försökt säkra nya pengar men har hittills inte lyckats. Tidigare i år rapporterade Dagens Industri om en planerad nyemission på 15 miljarder kronor. Ambitionen där sänktes senare till 7,5 miljarder kronor. De senaste månadernas försök till räddning har dock handlat om betydligt mer kortsiktiga lösningar för att bolaget ska klara sig i väntan på ett större kapitaltillskott.

Share.
Exit mobile version