Frilansjournalisten Austin Tice från USA kidnappades av beväpnade män på väg mot gränsen till Libanon efter en reportageresa i Syrien i augusti 2012. Till landet hade han tagit sig illegalt eftersom diktatorn Bashar al-Assads regering, under brinnande inbördeskrig, hade begränsat internationella medier tillgång. Kort senare dök ett Youtubeklipp där Tice syntes med ögonbindel och bakbundna händer.
Några månader efter att han kidnappats, i början av 2013, dök en amerikansk man med trasiga kläder upp på huvudstaden Damaskus gator i jakt på någon som kunde hjälpa honom till säkerhet, uppger anonyma källor med insyn för Reuters nu.
Den mannen ska ha varit Austin Tice – som hade lyckats fly. Han sågs av boende i stadsdelen Mazzeh, och tog sig in i en ”välkänd” familjs hem, enligt en av källorna. Kort senare ska han ha tillfångatagits igen.
Ingen grupp har tagit på sig kidnappningen. Hans flykt från fängelset uppges vara det starkaste beviset som USA:s regering har på att det var styrkor lojala till al-Assad som tillfångatog honom. Det har gjort att USA har kunnat sätta diplomatisk press på regimen.
Ytterligare ett tips om den amerikanske journalisten fick USA:s tidigare president Barack Obama 2016, uppger två av Reuters källor. Då ska Tice ha tagits till ett sjukhus i Damaskus där han fick vård för en okänd sjukdom.
Vita huset vill inte kommentera de nya uppgifterna, skriver nyhetsbyrån.
Hoppet om att hitta den amerikanske journalisten har ökat avsevärt sedan Bashar al-Assads regim störtades förra söndagen. I veckan sade USA:s president Joe Biden att han tror att Tice lever och att han är fast besluten om att återförena honom med sin familj.
Runt om i det numera rebellstyrda området i Syrien har tusentals personer återförenats med anhöriga de aldrig trodde att de skulle få se igen, efter att fångarna släppts fria av de jihadistledda rebellerna.
Andra letar fortfarande desperat efter familjemedlemmar som de visar upp bilder på i och utanför de tömda fängelserna. Regimen tros ha haft fångar undergömda i hemliga celler, som ännu inte har hittats.
Saydyanafängelset utanför Damaskus, det allra värsta av dem, brukade kallas ”det mänskliga slakthuset”. Där har tiotusentals människor dödats, enligt människorättsorganisationer. Många av fångarna hade gripits av politiska skäl.
Austin Tices föräldrar Debra och Marc Tice är, precis som Joe Biden, hoppfulla om att deras son snart kommer att vara hemma i igen, berättar de för amerikanska ABC News.
– Vi väntar, och inte precis på nålar, utan bara mycket förväntansfullt, säger Debra Tice.
Marc Tice säger att de alltid har haft hoppet kvar om att deras son fortfarande är vid liv.
– Men det här är annorlunda och känns mycket mer närliggande och mycket mer lovande än tidigare.
Läs mer:
Utrustade med spadar och hackor strömmar tusentals till tortyrfängelset i jakt på sina älskade