Läs också Jens Linders krönika: Grillmat som ger smakerna andrum
Lammspett som i Teheran
Kabob koobideh är en av de vanligaste persiska rätterna. Den kan göras på ren lammfärs, fårfärs eller nötfärs – eller som här på en blandning av nöt och lamm. Servera spetten med grillade grönsaker, skivad silverlök och rödlök samt färska örter.
• Läs hela receptet här
Grillad kyckling från Shiraz med persiskt ris
Lök och citron i marinaden gör kycklinglåren både möra och saftiga i denna subtilt aromatiska anrättning från regionen Shiraz. Servera gärna med ett saffransgult, persiskt ris.
• Läs hela receptet här
Iransk aubergineröra
Den här dippen, som heter mirza ghasemi och påminner om ratatouille, är god att äta med flata orientaliska bröd eller som tillbehör till kyckling, lamm eller fisk.
• Läs hela receptet här
Fiskspett från Persiska viken med mild yoghurtsås
Det här receptet kommer från sydvästra Iran, där maten traditionellt är lite hetare och kryddigare än i landets övriga delar. Man kan använda alla typer av köttig fisk, från torsk eller sej till hälleflundra och lax.
• Läs hela receptet här
Vill du ha mera tips på mat, dryck och krogar? Eller dela med dig av egna tankar och favoriter? Gå med i DN:s Facebookgrupp Snacka om mat och krog!