Läs också Jens Linders krönika: Grillmat som ger smakerna andrum

Lammspett som i Teheran

Kabob koobideh är en av de vanligaste persiska rätterna. Den kan göras på ren lammfärs, fårfärs eller nötfärs – eller som här på en blandning av nöt och lamm. Servera spetten med grillade grönsaker, skivad silverlök och rödlök samt färska örter.

• Läs hela receptet här

Fakta.Så grillar man

I Iran grillar man som regel på grunda grillar utan lock. Det tunna kollagret är perfekt när det blivit vitgrått och täckt med aska. När fett och safter droppar ner på kolet uppstår de finaste grillsmakerna. Skynda långsamt. Stek hellre på lite lägre värme så att maten blir saftig och kryddorna inte dövas av brända aromer.

Grillad kyckling från Shiraz med persiskt ris

Lök och citron i marinaden gör kycklinglåren både möra och saftiga i denna subtilt aromatiska anrättning från regionen Shiraz. Servera gärna med ett saffransgult, persiskt ris.

• Läs hela receptet här

Iransk aubergineröra

Den här dippen, som heter mirza ghasemi och påminner om ratatouille, är god att äta med flata orientaliska bröd eller som tillbehör till kyckling, lamm eller fisk.

• Läs hela receptet här

Fiskspett från Persiska viken med mild yoghurtsås

Det här receptet kommer från sydvästra Iran, där maten traditionellt är lite hetare och kryddigare än i landets övriga delar. Man kan använda alla typer av köttig fisk, från torsk eller sej till hälleflundra och lax.

• Läs hela receptet här

Tips.Att servera till

Till persiska grillrätter serveras ofta något slags flatbröd, till exempel sangak eller lavash. Pitabröd går också bra. Den vanligaste drycken till grillat är doogh – persisk yoghurtdryck som liknar ayran. Grillad tomat, paprika och lök är också vanliga tillbehör. Grilla dem på direkt medelstark värme i cirka 20 minuter, eller tills de mjuknat. Vänd då och då.

Till många persiska grillrätter ställs lök och örter fram på bordet. Skiva silverlök eller rödlök tunt och lägg i isvatten någon timme. Låt rinna av. Färska örter får toppa mycket av det grillade. Välj bland mynta, bladpersilja, koriander, gräslök och dill. Servera på en assiett vid sidan om. Bladen kan läggas ovanpå det grillade, på riset eller brödet. Kryddan sumak och torkade berberisbär är båda centrala och kan ställas fram till allt grillat.

Vill du ha mera tips på mat, dryck och krogar? Eller dela med dig av egna tankar och favoriter? Gå med i DN:s Facebookgrupp Snacka om mat och krog!

Share.
Exit mobile version