Iran har trots ekonomiska sanktioner fortsatt med sitt kärnprogram och har tillräckligt med höganrikat uran för att bara vara ”ett tekniskt steg” från att tillverka kärnvapen, enligt rapporter från IAEA, FN:s kärnkontrollorgan.
Efter att Trump skrotat det tidigare kärnavtalet 2018 – där USA var ett av sex länder som ingått i avtal med Iran för att begränsa kärnprogrammet – har det snabbt gått framåt. Iran har i årtionden hävdat att programmet är till för civilt bruk, men samtidigt har man anrikat uran till den mycket högre grad som krävs för kärnvapen.
Iran har uppgett att man vill ge samtalen som startar i dag i en uppriktig chans, men är skeptiskt till att det kan leda till ett avtal, och man misstror Trump, som flera gånger hotat att bomba Iran.
Parterna står långt ifrån varandra och är inte ens överens om ifall man ska träffas ansikte mot ansikte, som USA vill, eller sitta i olika rum, som Iran önskar.
Mötet mellan länderna skulle kunna kyla ned regionen, som sedan 2023 sett krig i Gaza och Libanon, huthiernas anfall, kraftmätningar mellan Iran och Israel och Syriens regimkollaps.
Samtidigt kan misslyckade förhandlingar leda till en förvärrad situation, skriver Reuters. Teheran har varnat omgivande länder som hyser amerikanska militärbaser för ”allvarliga konsekvenser” om de är inblandade i en amerikansk militär attack på Iran.
För Irans del kommer utrikesministern Abbas Araghchi att leda förhandlingarna, för USA Steve Witkoff, Trumps sändebud till Mellanöstern, som även blivit förhandlare i Ukrainafrågan. Enligt Iran kommer man inte att diskutera om något annat än kärnprogrammet.
”… Teheran söker ett verkligt och rättvist avtal, viktiga och genomförbara förslag är redo”, skriver landets ledare Khameneis rådgivare Ali Shamkhani i ett inlägg på X på fredagen.
USA:s utrikesminister Marco Rubio sade på torsdagen att han hoppades att samtalen skulle leda till fred.
– Vi har varit väldigt tydliga med att Iran aldrig kommer att få kärnvapen, jag tror att det är det som lett till mötet.
Israel ser Irans kärnprogram som ett existentiellt hot och har för egen del hotat att attackera Iran om man inte kan stoppa programmet med diplomatiska medel.
Det senaste året har Irans inflytande över regionen genom den så kallade ”motståndsaxeln” med Hizbollah, Hamas, huthierna, Assadregimen, och andra miliser, kraftigt försvagats genom krigen i Gaza och Libanon, och Assadregimens fall. Irans försvagade ställning kan kanske påverka utgången av förhandlingarna.