Efter månader av förhandlingar har advokater till 1 353 målsäganden nått en uppgörelse med Los Angeles ärkestift, rapporterar Los Angeles Times. Ärkestiftet, som är USA:s största, kommer att betala 880 miljoner dollar, motsvarade över nio miljarder kronor, till dem som säger sig ha utsatts för övergrepp som barn. Det rör incidenter som går tillbaka flera decennier i tiden.

”Jag hoppas att denna uppgörelse kan ge någon form av läkning för de män och kvinnor som har lidit”, skriver ärkebiskop José H. Gomez i ett uttalande och ber offren om ursäkt.

Michael Reck, som företräder några av målsägandena, kallar uppgörelsen en ”milstolpe” i försöken att ge ersättning till de tusentals barn som vittnat om sexuella övergrepp inom katolska kyrkan. Han påpekar dock att pengar inte kan reparera den skada som orsakats, skriver New York Times.

– När ett barns liv står på spel går det aldrig att skipa rättvisa, säger han och tillägger att det ändå kan ge överlevande någon form av avslut.

Över 300 präster som har arbetat inom stiftet har anklagats för att ha begått sexuella övergrepp mot barn, rapporterar Los Angeles Times. Enligt ärkebiskop Gomez genomför kyrkan strikta bakgrundskontroller innan någon anställs och personalen utbildas i hur unga barn ska skyddas.

”I dag, tack vare dessa reformer, sker sällan nya fall av sexuella övergrepp av präster mot mindreåriga inom ärkestiftet”, hävdar Gomez.

Morgan Stewart, som företräder en målsägande, säger att den höga summan ”speglar den allvarliga skada som åsamkats dessa sårbara barn”. Han sade att det visar på decennier av försummelse och uppmanade andra institutioner inom katolska kyrkan att ta ansvar, enligt Washington Post.

Anklagelser om sexuella övergrepp har besudlat ärkestiftet i Los Angeles i decennier.

2007 gick stiftet med på att betala nästan sju miljarder kronor till 508 målsägande. Det var, fram till onsdagen, den största uppgörelsen inom ett stift, skriver New York Times. Sammantaget har Los Angeles ärkestift betalat ut motsvarande drygt 15,7 miljarder kronor för att klara upp stämningar om sexuella övergrepp. Stiftet har under åren sålt fastigheter och tagit lån för att täcka de svindlande kostnaderna. Denna gång kommer pengarna som betalas ut från investeringar, lån, besparingar och andra tillgångar i stiftet, enligt ärkebiskop Gomez som understryker att de inte kommer från donationer.

Uppgörelsen gör att kyrkan nu endast har ett fåtal stämningar riktade mot sig kvar.

Även katolska kyrkor i andra länder, såsom Italien, Australien och Kanada, har anklagats för sexuella övergrepp, enligt Washington Post.

Share.
Exit mobile version