Det var i mitten av oktober som USA, via utrikesminister Antony Blinken, skickade ett brev till Israels dåvarande försvarsminister Yoav Gallant.

Då USA var ”djupt oroade över den försämrade humanitära situationen i Gaza” krävde man bland annat att minst 350 lastbilar med nödhjälp ska släppas in i Gaza varje dag.

Enligt The Guardian, som tagit del av statistik från Cogat, den israeliska militära myndighet som ansvarar för att samordna det humanitärt bistånd till Gaza, har endast 57 lastbilar per dag tillåtits passera i oktober. Det är långt från kravet på 350 lastbilar – och ännu längre från de 600 per dag som flera biståndsorganisationer anser är nödvändiga för att tillgodose till mest grundläggande behoven.

Enligt International Food Security Phase Classification, IPC, lider 91 procent av Gazas befolkning av akut livsmedelsbrist. Av dem riskerar 16 procent att svälta ihjäl.

På måndagen hävdade Israel att man ”uppfyllt de flesta kraven från USA”. Påstående kom från en anonym tjänsteman som citeras av nyhetsbyrån Reuters. Enligt källan har dock all kommersiell aktivitet stoppats då man anser att Hamas kontrollerar den trafiken. Av säkerhetsskäl tillåter man inte heller slutna containrar.

Israel menar att man öppnat en femte gränsövergång, att man utvidgat de humanitära zonerna och ökat säkerheten för de fordon som kör in nödhjälpen. Senast förra veckan sade USA att man inte ansåg att det förändrat den humanitära situationen på något avgörande sätt. Samtidigt varnade IPC, som består av en kommitté av globala experter, för den stora sannolikheten att befolkningen kommer att drabbas av hungersnöd.

USA:s ultimatum är den skarpaste varning man gett Israel sedan den 7 oktober 2023, skriver New York Times. Om inte Israel hörsammar kraven kan det få konsekvenser för det militära stöd man ger landet. Ultimatumet ställdes dock innan det amerikanska valet och innan Israels dåvarande försvarsminister Yoav Gallant, som var den som tog emot kravet, fick sparken. Det är okänt vad USA i dagsläget är beredda att vidta för åtgärder om man kommer fram till att den humanitära situationen inte förbättrats.

Israels utrikesminister Gideon Saar sade enligt Reuters att han i måndags träffat den amerikanska ambassadören och var övertygad om att ”vi kan nå en förståelse med våra amerikanska vänner och att frågan kommer att lösas”.

Mängden bistånd som når Gaza har sjunkit till den lägsta nivån sedan december, visar officiella israeliska siffror, skriver Guardian.

Endast 8 805 ton livsmedelsbistånd har passerat genom israeliska kontrollstationer in i territoriet hittills denna månad. Det ska jämföras med maj månad, då hjälpleveranserna nådde en topp med 117 000 ton mat som kom in i Gaza.

Enligt en FN-tjänsteman har de små gatumarknaderna som tidigare fanns försvunnit.

– Det finns lite mjöl, lite diskmedel. Även om du har pengar finns det inget att köpa. Alla går hungriga igen, säger han till Guardian.

Trots att Israels egen officiella statistik visar den stora minskningen av bistånd som kommer in avvisar Israel anklagelsen om att hjälpen avsiktligt begränsas. Israel anser att det är de biståndsorganisationerna som att misslyckas med att organisera distributionen. FN:s logistikspecialister i Gaza medger att det är svårt – på grund av israeliska militära operationer och allmän laglöshet. De humanitära organisationerna lider också brist på chaufförer, kommunikationsutrustning, skyddsutrustning och mycket annat. Sedan maj har endast en tiondel av mer än 300 förfrågningar till Cogat om att utfärda tillstånd till enskilda förare beviljats, enligt FN-tjänstemän.

På tisdagen publicerade åtta internationella hjälporganisationer en lista på 19 åtgärder för att uppfylla USA:s krav. Enligt rapporten har Israel misslyckats med att uppfylla 15 av dessa. Endast fyra är delvis uppfyllda, enligt dem. På tisdagen publicerade även FN-organet Ocha sin senaste rapport. Även den understryker nödläget och pekar på Att Israel snarare försvårat än för enklat nödhjälpen.

Läs mer:

Jan Egeland: ”All mänsklighet har raderats ut i Gaza”

Share.
Exit mobile version