I Paris är det inget annat än OS-guld som gäller för Armand Duplantis, men efter stavhoppsfinalen på Stade de France den 5 augusti återgår 24-åringen – vars världsrekord lyder 6,24 meter – till jakten på nästa långsiktiga milstolpe.

– Att hoppa sex meter och 30 centimeter är mitt nästa stora mål. Men varför stanna där när jag kan sträva efter ännu mer? Jag tror på att sätta höga mål och arbeta hårt för att uppnå dem, sade ”Mondo” i slutet av maj.

Citatet är taget ur ett pressmeddelande från Sveriges olympiska kommitté, SOK, som tillsammans med en sponsor i våras hade analyserat resultat och data från Duplantis karriär.

Med hjälp av avancerad AI-teknik hade de identifierat hans ”drömhöjd” och kommit fram till att stavhopparen kan hoppa så högt som 6,51 meter – 27 centimeter högre än hans gällande världsrekord.

– Det är ganska högt. Men jag sätter inga gränser för honom. Vem vet? säger ”Mondos” pappa och tränare Greg Duplantis, som själv har en bakgrund som professionell stavhoppare.

Höjd, väder, förutsättningar och trender kopplade till tidigare hopp har sammanställts för att komma fram till uträkningen – och enligt Greg Duplantis, som själv har en bakgrund som professionell stavhoppare, är den inte orimlig.

– Att förbättra sig 30 centimeter över tio år är inte galet för en 24-åring. Det är en normal förmodan, faktiskt.

Så vad krävs för att lyckas?

Till att börja med att allt faller på plats mer eller mindre perfekt sett till träning, utveckling – och att han håller sig skadefri. Då tror Greg Duplantis att hans son kan förbättra sig minst lika mycket som Sergej Bubka när den ukrainske stavhoppsikonen höjde världsrekordet utomhus från 5,85 till 6,14, 1984–1994.

Själv hoppade Greg Duplantis som högst 5,80. Han minns hur snacket gick när han var aktiv på 80- och 90-talet, när någon spekulerade om framtida världsrekordhöjder i trakterna runt 6,40.

– Då skrattade folk: ”Det kommer ingen någonsin att hoppa”, säger han och tillägger:

– Men jag tror att ”Mondo” kommer att hoppa 6,40. Det är väldigt rimligt för honom.

Av alla tekniska detaljer du måste behärska som stavhoppare lyfter Greg Duplantis fram hoppets så kallade ”push off” som en av de viktigaste – det avslutande trycket upp över ribban.

Hur stor pushen är, det vill säga hur effektivt staven används, mäts från det översta greppet på staven och vad som därifrån återstår för att klara höjden, detta med ett tillägg på cirka 20 centimeter för att kompensera för djupet i lådan där stavisättningen sker.

Tillsammans med amerikanen Sam Kendricks är ”Mondo” bäst även i det avseendet och pushar ungefär ”4,5 feet” (drygt 137 centimeter), enligt Greg Duplantis.

– Kanske kan de pusha ”fem feet” (152,4 centimeter) i framtiden? Då kan man hoppa riktigt, riktigt högt, säger han.

Enligt egen utsago var han en av få på sin tid som pushade uppemot 122 centimeter (fyra feet).

– För många år sedan hade vi många bra hoppare som tog sig upp med staven väldigt bra. En ”four feet push” var helt galet. Väldigt få kunde göra det. Jag var en av dem, och även Sergej Bubka och Scott Huffman.

Fakta.Åtta världsrekord av ”Mondo” på drygt fyra år

8 februari, 2020: 6,17 i Torún, Polen.

15 februari, 2020: 6,18 i Glasgow, Skottland.

7 mars, 2022: 6,19 i Belgrad, Serbien.

20 mars, 2022: 6,20 i Belgrad, Serbien.

24 juli, 2022: 6,21 i Eugene, USA.

25 februari, 2023: 6,22 i Clermont-Ferrand, Frankrike.

17 september, 2023: 6,23 i Eugene, USA.

20 april, 2024: 6,24 i Xiamen, Kina.

När vi talar om svindlande höjder som 6,51 måste redan vindsnabbe Armand Duplantis springa ännu fortare, hålla högre upp på staven som måste vara längre än hans längsta i dagsläget (5.25) och alltså öka sin ”push off”.

5.25-staven som finns med i packningen till tävlingar har ”Mondo” ännu inte använt. Den längsta han hoppat med är 5.20 lång.

– Jag tror inte att han har maxat sin potential i någon av de aspekterna. Han kan höja sitt grepp i framtiden och jag tror att han kan ha en längre ”push off”.

Hur mycket kommer att krävas?

– Kanske någonstans runt ett 5,30-grepp och en ”push off” på 1,40 meter.

– Allt måste vara lite bättre. Du måste springa lite snabbare, greppa lite högre och pusha lite längre.

– En annan sak man måste ha med sig är att ju styvare staven är desto mer kan du pusha. Tänk dig en sten och en slangbella. Ju styvare bandet är desto längre kommer du att skjuta i väg stenen. Det är samma med staven. Ju styvare den är desto hårdare kommer den att komma tillbaka – och då kan du pusha längre.

Armand och Greg Duplantis nördar ofta ner sig i stavhoppsdetaljer och har inget emot att tala öppet om potential och möjligheter.

Det blir inte extra mycket press på ”Mondo”?

– Nej, vi har inget emot det. Det handlar om siffror och om vad som är möjligt. Stavhopp är inte abstrakt. Det handlar om lite mer grepp, lite mer push och då borde det inte vara en galen tanke att förbättra sig så här mycket för en 24-åring – även om det är en som redan är väldigt, väldigt bra.

I hur stor utsträckning går det att räkna ut hur bra en människa kan bli i stavhopp?

– Jag tror det blir svårt. Människor utvecklas hela tiden, grenen lika så. De trodde att Bubkas teknik var den ultimata och att ingen skulle kunna hoppa bättre. Uppenbarligen hoppar ”Mondo” högre utan att använda samma teknik. Vem kan säga att ingen kommer att göra det ännu bättre i framtiden?

Share.
Exit mobile version