På tisdagen presenterades slutsatserna från utredningen om kostnadshyresmodellen för några av Sveriges mest betydelsefulla kulturinstitutioner: Operan, Dramaten, Naturhistoriska museet, Nationalmuseum och Historiska museet. Bakgrunden är att flera statliga kulturinstitutioner i fjol larmade om att de befinner sig i ett ekonomiskt nödläge. De menade att Statens Fastighetsverks hyror äter upp bidragen till verksamheten.

På pressträffen närvarade finansmarknadsminister Niklas Wykman (M), kulturminister Parisa Liljestrand (M) och utredaren Albin Kainelainen.

I utredningen, som fått namnet ”En mer ändamålsenlig hyressättning för vissa kulturinstitutioner”, föreslås att man avskaffar modellen från och med den 1 januari 2026.

– Det är det centrala förslaget i utredningen. Vi föreslår i stället marknadshyra och att anslagen anpassas för att täcka hyrorna, sa Albin Kainelainen.

Nuvarande modell, visar utredningen, har medfört stora risker för hyresgästerna. Bland annat högre och oförutsägbar fluktuation i lokalkostnaderna, sämre skydd vid renoveringar och en saknad koppling mellan kostnad och anslagsutveckling.

– Vi ser fram emot att nu kunna fördjupa oss i utredningen och bereda ärendet i regeringskansliet, sa Parisa Liljestrand.

Texten uppdateras.

Läs mer:

Hyrorna äter upp verksamheten för statens kulturinstitutioner

Share.
Exit mobile version