Det är dock inte till det främsta maktrummet, som ordinarie ledamot i partistyrelsen, som Vänsterpartiets valberedning föreslår att han väljs in under kongressen som inleds i Jönköping på onsdagen.

Från Göteborg sitter där redan Hannah Klang, Gertrud Ingelman och Tony Haddou. Medan Klang och Ingelman blir kvar, Haddou lämnar och nuvarande suppleanten Christian de Souza tar ett steg upp till ordinarie, har Daniel Bernmar av valberedningen placerats som förste ersättare.

Men det är knappast i den rollen, på avbytarbänken, som partiledningen räknar med att Daniel Bernmar, barnbarn till IFK Göteborgs legendariske klubbdirektör Anders Bernmar, kommer att spela framöver.

Bild 1 av 2

Bild 2 av 2

”Han är tung i partiet. Han har tidigare velat hålla sig i Göteborg men verkar nu ha nationella ambitioner”, säger en Stockholmsbaserad erfaren intern följare av partiet.

Beskedet att Bernmar den här gången tackat ja till det nationella uppdraget innebär med stor sannolikhet att han vid valet om två år lämnar den politiska ledningen i rikets andra stad, där han då suttit med i tolv år.

Den som vill se Bernmar i rikspolitiken kan peka på valresultaten 2022 då V i Göteborg blev starkare än i Stockholm och Malmö både i kommun- och riksdagsvalet.

Men också på traditionen att V i Göteborg samlar mångdubbelt fler än Socialdemokraterna till 1 maj-talen, vilket illustrerades tydligt förra veckan då Bernmar marscherade i ledet närmast bakom partiledaren Nooshi Dadgostar och toppnamnet till EU-valet Jonas Sjöstedt.

När DN inför V-kongressen intervjuar Daniel Bernmar vill han inte svara ett rakt ja eller nej på frågan om han kommer att kandidera som gruppledare i Göteborg en fjärde gång. Men partiet har en intern ”rekommendation” om att skifta ledarskapet efter tre mandatperioder.

Innebär det att du lämnar ditt rum här i rådhuset om två år?

– Rekommendationen om tre mandatperioder är bra. Det kommer att vara en process hur partiet vill göra, och jag måste bestämma mig, men vi är inte riktigt där än, säger Bernmar.

Men han säger också, apropå rikspolitiken:

– Uppenbarligen är det många som tror att jag kan bidra, då kan det vara bra att testa.

Där lär han i så fall åter rida sin käraste politiska käpphäst, sextimmarsdagen. Efter att ha fått uppmärksamhet även utomlands för pilotprojektet som inleddes 2015 på ett äldreboende i Svartedalen på Hisingen, men sen lades ner, känner Bernmar att han har vinden i ryggen.

Då ledde sextimmarstestet till en spricka med Socialdemokraterna, som man då styrde Göteborg med.

– Vi uppnådde ingenting på Svartedalen, sa S-kommunalrådet Tord Karlsson 2017.

– Tråkigt att han sprider de borgerliga partiernas felaktiga uppgifter, svarade Daniel Bernmar då.

Visserligen är det inte arbetstidsförkortning som den enda motion som Bernmar undertecknat inför V-kongressen handlar om. Den rör i stället förslaget till nytt partiprogram där det dräms till med att det ”har helt missat den grundläggande analysen för varför en generell välfärd är nödvändig för att bygga ett mer jämlikt samhälle.”

– Jag har jobbat med arbetstidsförkortning hela min karriär, det är centralt för mig att visa på att det går, säger Bernmar nu, som i den pånyttfödda samverkan med S i Göteborg fått igenom sju timmars arbetsdag på två förskolor.

Motståndet är stort och även S-ledaren Magdalena Andersson höll frågan ifrån sig under partiledardebatten i SVT i söndags.

– Det är bara en tidsfråga. Är det något jag är helt övertygad om kommer att bli verklighet, så är det kortare arbetstid.

I Göteborg har Vänsterpartiet hittills fått ge sig mot S när partiet drivit en skattehöjning.

Är sextimmarsdagen värd höjd skatt?

– Skatten är ett medel, och det är ingen hemlighet vad vi tycker behövs. Men ingen enskild fråga är i sig värd en höjning, utan det är helheten.

Om förslaget till nytt partiprogram varit den stora stridsfrågan inför V-kongressen sällar sig Daniel Bernmar inte till de som larmat högst om uteblivna klassiska socialistiska teser.

– Det blir bra med ett mer vardagsnära partiprogram, inte så teoretiskt. Det gamla innehöll många ismer, och många i partiet bär den historien. Men det som främst är viktigt nu är att kunna bli fler medlemmar, vi är ett bredare parti i dag än när det där skrevs.

Men inte lika lätt blir det när den kommande rikspolitikern Daniel Bernmar får frågan hur han ställer sig i regeringsfrågan.

Partiledaren Nooshi Dadgostar svarade i höstas nej om hon kunde tänka sig ett samarbeta med S där V inte också har en plats i regeringen.

– Nu sitter jag inte i partistyrelsen än. Generellt ska vi sitta i en regering med Nooshi som statsminister. Kan vi inte göra det så ska vi få igenom så mycket politik som möjligt. Det viktiga är inte vilka partier som ingår i regeringen utan vilken politik den för.

Fakta.Välputsade skor och lönestopp

Daniel Bernmar blev kommunalråd för Vänsterpartiet i Göteborg 2014 och utsågs till gruppledare. Sedan valet 2022 förste vice ordförande i kommunstyrelsen.

Han är en inbiten cyklist som valt att inte ta körkort.

I Göteborgspolitiken har han, tillsammans med S och MP, legat på och fått igenom lönehöjningsstopp för kommunalråden för att de ”inte ska leva i sus och dus”.

Daniel Bernmar är tjänstledig doktorand från Förvaltningshögskolan som tidigare sagt att han en gång engagerade sig för den vetenskapliga socialismen.

I Göteborg är han inte minst känd för sin mustasch och sina ofta välputsade handsydda italienska skor. Om mustaschen har han sagt: ”Det var hustrun som frågade om jag inte kunde skaffa en, jag utsätts inte för den”.

Och om skorna: ”Folk vet inte vad de säljer på Myrorna, några har jag köpt för 200 kronor på loppis”.

Källa: Göteborgs stad och DN

Share.
Exit mobile version