Lorena Delgado Varas (V) har vid flera tillfällen fått tillsägelser från talmannen när hon burit palestinasjal eftersom det strider mot reglerna, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

I riksdagens ordningsregler för kammaren står: ”Kläder och märken med politiska budskap (utöver sedvanliga partinålar) får inte bäras”.

Frågan om hur denna regel ska tolkas har i närtid diskuterats i möten mellan partiernas gruppledare, enligt uppgift till DN.

Det har förekommit kritik mot V-ledamoten, enligt Ekot.

– Jag tycker att det är beklagligt. Inga invånare i det här landet får ju välja vilka regler man vill bryta mot. Det tycker inte jag att vi som riksdagsledamöter får göra heller, säger gruppledaren Lina Nordquist (L) till radion.

SD:s gruppledare Linda Lindberg tycker att ledamöter som inte följer ordningsreglerna ska tvingas lämna kammaren:

”Jag tycker inte att det är för mycket begärt att riksdagsledamöter förväntas följa de ordningsregler som gäller i riksdagen”, skriver hon till DN.

Vänsterpartiets gruppledare Samuel Gonzalez Westling skriver till DN att ”vi fördömer å det starkaste Israels krigsbrott och övergrepp på civila palestinier”.

När det gäller reglerna i riksdagen har V inga invändningar mot det, enligt Samuel Gonzalez Westling.

”Vi har haft samtal med riksdagsledamoten men i slutänden är det upp till varje enskild ledamot att själv avgöra hur man väljer att klä sig”.

Till Ekot skriver Lorena Delgado Varas att det är bra med ordningsregler men att det alltid kommer att finnas en gråzon. ”Att förbjuda en sjal är en sådan zon”, skriver V-ledamoten och fortsätter: ”Den stora frågan är ju att det pågår ett folkmord mot det palestinska folket”.

DN har sökt Lorena Delgado Varas.

Texten uppdateras.

Läs mer:

Protesterande V-politikern i Göteborg: ”Jag gör Palestinarörelsen en tjänst”

Efter kritikstormen: Vänsterpartiet backar om partiprogrammet

Share.
Exit mobile version