Den S-ledda koalitionen med MP och C bildades i Region Stockholm 2022, efter 16 års moderatlett styre. Då stakades det ut en ny kurs för sjukvårdspolitiken i den region som tagit marknadsanpassningen längst.

Med 38 privata vårdval, men haltande utbildning och ojämn fördelning av vårdens resurser, utlovades omtag och en omställningsplan för vårdvalen sjösattes. V ställde sig bakom, som stödparti.

– Vi tyckte att vi hade ett starkt mandat i valet att ta itu med de underfinansierade sjukhusen, vårdcentralerna och den splittrade marknadsvården, säger Jonas Lindberg.

Stora strukturella förändringar har genomförts. Stockholms regiondrivna akutsjukhus, som sedan decennier varit uppdelade i separata bolag, har avbolagiserats, och ingår nu i samma förvaltning. Ambulansverksamhet och 1177 har återgått i regionens regi.

Men när det gäller Region Stockholms stora symbolfråga – de privata vårdvalen – har för lite hänt, anser Vänsterpartiet. Vårdval inom allergisjukvård, geriatrik, ögonsjukvård och hud ska avvecklas, men bland annat får vårdval gynekologi, där DN avslöjat allvarliga patientsäkerhetsbrister, utvecklas och ska vara kvar.

– Vi sa att vi skulle städa upp bland vårdvalen, men vi tycker att det går alldeles för långsamt, säger Jonas Lindberg, och nämner områden med stort behov av översyn, exempelvis vårdval förlossningsvården, där sjunkande födelsetal påverkar ekonomin på förlossningsklinikerna.

Även Moderaterna har tagit avstånd från sin tidigare favoritreform, och bland annat föreslagit att vårdval inom förlossningsvården avskaffas. Men omtagen i stockholmssjukvården har väckt reaktioner från privata vårdgivare och Vårdföretagarna, som varnat för längre köer och utebliven vård.

– Det ser jag som en kampanj mot Region Stockholm, och den har varit aggressiv. Men när jag själv jobbar i vården ser jag ett annat lugn. Vi har inte heller sjukvårdsupprop och protester bland personalen, säger Jonas Lindberg, som är sjuksköterska till yrket.

Under den gångna mandatperioden har Region Stockholm ökat resurserna för att stävja fusk och välfärdsbrott. Vänsterpartiet pekar dock på svårigheterna med att stoppa oseriösa aktörer från att komma in i systemet.

– Varje vecka beslutar vi i olika utskott om att avsluta olika aktörer på grund av fusk eller oegentligheter. Men trots att vi avsätter resurser kan vi inte stoppa dem från att starta! Det är också ett problem att barnavårdscentraler trängs i Stockholms innerstad och konkurrerar ut varandra, och vi kan inte göra något åt det!

V efterlyser en nationell debatt om vårdvalet och den fria etableringsrätten. De ger vårdgivarna rätt att öppna mottagningar var de vill.

– Vi har en nationell debatt om friskolorna, och bland annat förslag om att begränsa vinsterna. Men det hörs ingen motsvarande debatt om vinstdrivande koncerner i vården, säger Jonas Lindberg, som tycker att Region Stockholm behöver göra mer.

– Det räcker inte att se över vissa vårdval – det är dags att ta tag i själva vårdvalet. Så länge vi har det kan vi inte leva upp till hälso- och sjukvårdslagen, säger Jonas Lindberg.

Vänsterpartiet har en stark ställning i Stockholmsregionen, och är tredje största parti efter Socialdemokraterna och Moderaterna. I förhandlingarna efter valet gick V med på inta rollen som stödparti till minoritetskoalitionen.

Med lite drygt ett år till valet kommer V med andra besked:

– Vi måste få vara med och styra själva för att kunna påverka reformtakten och tidsplanen. Att sitta utanför är inte bra, säger Jonas Lindberg.

Politik i Region Stockholm

● Region Stockholm styrs sedan valet 2022 av en koalition med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet i minoritet. Koalitionen samarbetar med Vänsterpartiet som är stödparti.

● Regionfullmäktige i Stockholm har 149 mandat och är landets näst största folkvalda församling. Socialdemokraterna är största parti i regionfullmäktige med 50 mandat, följt av Moderaterna med 31 och Vänsterpartiet med 18.

Share.
Exit mobile version