Vad är det som har hänt?
Northvolt ansöker om en företagsrekonstruktion i USA. Det är den sista livlinan innan konkurs som batteritillverkaren nu har tvingats att ta till efter ett fatalt olycksår för bolaget.
Bakgrunden, i korthet: Northvolt fortsätter att ligga långt efter sina produktionsmål och kämpar med att få snurr på tillverkningen i sin första stora fabrik Skellefteå. Med enorma anläggningar, fortsatt internationell expansion och tusentals anställa – men samtidigt minimal försäljning – blöder företaget pengar. Och nu är pengarna slut.
I månader har företaget försökt få loss ny finansiering från sina ägare, kunder och långivare. När de förhandlingarna har gått i baklås återstår bara två alternativ: konkurs eller rekonstruktion.
Okej, vad innebär en rekonstruktion för Northvolt?
Northvolt ansöker om en rekonstruktion i domstol i Texas enligt det amerikanska system som kallas chapter 11. Målet blir att skriva ner företagets skulder, undvika konkurs och hålla verksamheten rullande.
För företagets befintliga ägare, långivare och leverantörer riskerar det att bli en smärtsam process. Flygbolaget SAS genomförde nyligen en utdragen chapter 11-process som leverantörer fick betala dyrt för. Befintliga ägare fick också sina aktier utraderade. Men SAS lever som bolag vidare, med nya ägare.
Det finns förmodligen två poänger med att ansöka om den här processen i USA. Den första är att man kan hålla ihop Northvoltkoncernens olika delar. Den andra är att det kan gå snabbt. En process i Sverige skulle ställa andra krav och förmodligen bli mer osäker.
Har Northvolt en framtid då?
Bolaget hoppas på en snabb process, som ska vara klar redan första kvartalet nästa år. Under tiden finansieras bolaget genom ett speciellt rekonstruktionslån – ett DIP-lån – från lastbilstillverkaren Scania. Det ger Scania särskild företrädesrätt till ägande framåt. I SAS fall fick företaget ett DIP-lån från samma bolag som i dag är huvudägare.
Drömmen om Northvolt – en europeiskt ägd, grön batteritillverkare som utmanar de asiatiska jättarna – lever alltså ett tag till. Men frågetecknen består. Northvolts produktionsproblem är inte lösta, och framtiden för svensk batteribransch kommer att vara osäker länge till.