Vad är det här för förslag?

I dag är vargen ”strikt skyddad” inom EU. Det står inskrivet sedan 1992 i art- och habitatdirektivet, som i sin tur grundas på Bernkonventionen från 1979.

En stor majoritet av EU-länderna vill nu att vargens skyddsstatus ska sänkas till ”skyddad”. Det kräver att motsvarande ändring först görs i Bernkonventionen.

Efter torsdagens omröstning i ministerrådet står det klart att EU kommer att föreslå en sådan ändring när Bernkonventionen möts i december. Endast Spanien och Irland röstade emot. Slovenien, Malta, Cypern och Belgien lade ned sina röster.

Om Bernkonventionens länder – som omfattar resten av Europa samt några länder i norra delen av Afrika – går på samma linje, kan lagändringsförslaget skickas vidare in i det normala EU-maskineriet. Den processen kan ta något eller några år.

Vad skulle en ändring innebära för vargarna?

Oavsett om en art är ”strikt skyddad” eller bara ”skyddad” ska varje land där arten lever se till att beståndet har en så kallad gynnsam bevarandestatus. Det betyder att det måste finnas tillräckligt många vargar för att de ska kunna fortplanta sig utan risk för till exempel inavel eller att beståndet minskar på sikt.

Skillnaden är att en strikt skyddad art bara får jagas i undantagsfall, för att exempelvis skydda mot allvarlig skada. För en art som endast är skyddad finns större möjligheter att tillåta jakt, så länge det inte hotar beståndets gynnsamma bevarandestatus.

För Sveriges vargar skulle det förmodligen inte innebära någon skillnad alls, enligt de experter som DN har talat med. Utöver ren skyddsjakt tillåter vi redan licensjakt i en utsträckning som har fått EU-kommissionen att upprätta ett så kallat överträdelseärende mot Sverige.

När vi senast rapporterade status för vargbeståndet till EU fick vi med knapp marginal grönt ljus. Även om antalet vargar har ökat något sedan dess, ser det inte ut att finnas ett stort antal extra vargar att skjuta utan att riskera en gynnsam bevarandestatus. Vargen bedöms enligt den svenska rödlistan som starkt hotad i Sverige.

Däremot skulle en sänkt skyddsstatus för varg kunna leda till underlättad administration kring den jakt som bedrivs och smidigare hantering av skyddsjakt. Och minska risken för att EU upprättar fler överträdelseärenden mot Sverige.

Varför vill länderna sänka skyddet för vargen?

Motiveringen är att vargen har återhämtat sig ganska bra. Från att ha varit mer eller mindre utrotad i Europa på 1970-talet finns det nu varg i alla EU-länder utom Cypern, Malta och Irland, enligt en rapport från EU-kommissionen. Totalt finns det drygt 20 000 vargar i EU Flera länder har betydligt fler vargar per kvadratkilometer än Sverige.

I takt med att antalet vargar har ökat, har antalet attacker på tamboskap ökat. Därför vill länderna underlätta jakt.

Enligt EU-kommissionens rapport kan det dock många gånger vara mer effektivt med förebyggande åtgärder, som att sätta upp rovdjursstängsel eller vakta boskapen med hundar och herdar. Därför uppmanas medlemsländerna att söka de EU-stöd som finns för sådana investeringar, för att kunna hjälpa drabbade djurägare.

Rapportförfattarna konstaterar även att vargar spelar en viktig roll i naturen, genom att till exempel bidra till att hålla bestånden av hjort, älg och annat klövvilt i hälsosamt skick. Vargar har dessutom en begränsande effekt på mängden vildsvin, som också ställer till med stora skador.

Läs mer:

Efter vargattacken på von der Leyens ponny – snart kan fler vargar skjutas i EU

Kulor inte alltid bäst mot varg

EU-kommissionen om rekordstora vargjakten: ”Följer noga Sveriges åtgärder”

Varning för vilseledande vargrapportering

Share.
Exit mobile version