1. Hur viktigt är det att ha koll på sitt elavtal?
– Det är alltid bra att med jämna mellanrum se över sitt elavtal. Du behöver dock inte byta elhandlare om du är nöjd med nuvarande. Det kan räcka med att fundera på om det är dags att teckna om avtalet eller byta avtalstyp.
2. Vad är det viktigaste att tänka på när man ser över sitt elavtal?
– Lär dig för- och nackdelar med respektive avtalstyp. Därefter behöver du själv välja vilken typ du föredrar. Utgå då ifrån din hushållsekonomi och ifrån de vanor ni föredrar i hemmet när det handlar om användningen av el.
3. Vad innebär ett rörligt avtal?
– Ett rörligt avtal utgår från månadsmedelsnittet på elbörsen Nordpool. Till det tillkommer elhandlarens påslag och moms. Fördelen är att kostnaden blir lägre när priset på elbörsen sjunker, men priset kan också stiga kraftigt. Med ett rörligt avtal spelar det ingen roll när under dygnet du förbrukar din el.
4. Vad är poängen med ett bundet elavtal?
– Vi pratar med många konsumenter som föredrar ett fast prissatt avtal då de då vet vad de får betala per kilowattimme. Många hushåll bygger sin privatekonomi på att de vill kunna planera utgifterna månadsvis. Då passar ett fastprisavtal.
5. Vad innebär ett timavtal?
– Med ett timavtal betalar hushållet det pris på Nordpool som gäller den timme elen förbrukas. Till det tillkommer elhandlarens påslag och moms. Det är alltså viktigt när du förbrukar elen. Ett timavtal ger dig en större möjlighet att planera din elanvändning.
6. Vilka personer kan tjäna på att ha ett timavtal?
– Generellt sett handlar det om hushåll som antingen har ett förbrukningsmönster som redan från början är gynnsamt, eller som kan förändra mönstret så att de förlägger elförbrukningen till dygnets billigaste timmar. Då handlar det om att man behöver flytta de stora elförbrukarna som uppvärmning av hus, vatten och laddning av elbilen.
7. Om jag blir uppringd av ett elbolag som vill få mig att byta leverantör – vilka motfrågor ska jag ställa?
– Vi hjälper många konsumenter som har lurats vid telefonförsäljning, så mitt första råd är att undvika att teckna avtal via telefon. Det är bättre att själv börja med att undersöka vilket elavtal du har i dag och sedan fundera på om det är aktuellt att byta avtal eller elhandlare.
– Vill du göra en affär över telefon bör du dubbelkolla att de som ringer verkligen gör det från det ställe de påstår sig ringa från. För att ett telefonavtal ska bli giltigt krävs att du själv bekräftar avtal efter telefonsamtalet. Det innebär, enligt min åsikt, att påskyndande och stressiga telefonförsäljare inte förtjänar din tid. Lägg i så fall på luren!
– Viktigt att veta är även att du själv aldrig måste godkänna att företaget skickar mer information till dig. Flera oseriösa aktörer kräver nämligen underskrift på sms eller via bank-ID för att skicka mer information. Tyvärr använder de sedan din eventuella underskrift till att hävda att det finns ett elavtal.
8. Min bostadsrättsförening har redan ett elavtal – kan jag inte skaffa ett eget då?
– Om elen ingår i hyran eller avgiften är man i de flesta fall bunden till föreningens avtal.
9. Vad ska jag göra om jag är orolig för vinterns elpriser?
– Det går aldrig att på förhand veta var priserna hamnar, men många prognoser spår att priserna kommer att bli lägre än under förra vintern. Viktigt att understryka är att vi alltid säger till konsumenter som hör av sig till oss att de ska vara beredda på att priserna kan gå upp och därför välja ett avtal de är nöjda med och som de tror att hushållsekonomin klarar av på bästa sätt.
Fakta.Konsumenternas Energimarknadsbyrå
● Konsumenternas Energimarknadsbyrå ger privatpersoner oberoende och kostnadsfri vägledning i frågor som rör el, gas och fjärrvärme. Bland annat ger man information om konsumenträttigheter, och informerar om vad man som konsument bör tänka på vid val av olika typer av avtal.
● Byrån ska också fånga upp konsumentproblem och föra dem vidare till berörda myndigheter och företag.
● Konsumenternas Energimarknadsbyrå ägs av branschorganisationen Energiföretagen Sverige. Byråns uppdragsgivare är Energimarknadsinspektionen, Energimyndigheten och Konsumentverket samt de båda branschorganisationerna Energiföretagen Sverige och Energigas Sverige.
Källa: Konsumenternas Energimarknadsbyrå
Läs mer:
Fallgroparna att ha koll på med bundet elavtal