Trafikverket meddelar på torsdagsmorgonen att det varit halt på en rad ställen i landet på grund av snöovädret sedan onsdagskvällen. Bland annat har det bildats en kilometer lång kö på E20 mellan Vänern och Vättern.

– En lastbil hade satt sig och när vi väl fått bort den är det flera andra som inte vågar åka upp för den Finnerödjabacken som är ganska känd i de här sammanhangen, säger Trafikverkets presschef Bengt Olsson.

Prognosen för lågtryckets effekter ser ut att stämma helt då kustområdet kring norra Svealand och södra Norrland har fått flera decimeter snö i kraftiga vindar. Trafikverket meddelar tidigt på morgonen att både väg- och järnvägstrafiken kan få problem, också för risken att träd faller över vägbanan.

– Norra Uppland har fått uppemot 40 centimeter snö och i Gävletrakten är det 30 centimeter. Vi har inte fått till oss uppgifter om några större trafikproblem vilket förhoppningsvis beror på att folk har tagit till sig varningarna och då ska det ju egentligen inte behöva bli kaotiskt, säger SMHI:s meteorolog Linnea Rehn Wittskog.

SMHI:s gula nederbördsvarningar gäller tills vidare till 18-tiden i nordöstra Svealand och till klockan 15 längs södra Norrlandskusten mellan Gävle och Sundsvall. I ett särskilt utpekat område i den trakten är varningen orange fram till 9-tiden på torsdagen, men det kan också komma att höjas till den nivån längre norrut.

– Den är gul men kan uppgraderas till orange vid lunchtid någon gång. I så fall kommer det att gälla kusten kring Skelleftebukten, alltså längs Umeå, Robertsfors och Skellefteå, säger Linnea Rehn Wittskog.

Den regionala busstrafiken i norr om Uppsala är i stor utsträckning inställd och mellan Tierp och Gävle har Trafikverket stängt tågtrafiken helt för att åka dit och snöröja spår eller växlar. Bengt Olsson beskriver det som en ”never ending story” då de så snart de är klara måste börja om på nytt.

– Vi håller med SMHI om att människor verkar ha hörsammat varningarna, men det här kommer inte att vara färdigt på ett tag. Behöver man ge sig ut och resa på vägarna längs Östersjökusten norr om Uppsala gäller det att följa väderleksrapporterna, framför allt de lokala sändningarna, säger Bengt Olsson.

Trafikverket har placerat ett antal tungbärgare längs E4 norr om Uppsala för att kunna dra bort lastbilar i nöd och myndigheten har också omgrupperat andra resurser för att hantera läget. Under onsdagen hade Tierps kommun bett om två bandvagnar och fler kommuner har gjort liknande förfrågningar.

– Väder är väldigt kraftfullt när det väl sätter den sidan till. Bandvagnar och annat kan användas för att transportera människor till att hämta medicin, mat eller andra viktiga saker, men det kan inte dra bort fordon och några beslut om det har ännu inte fattats, säger Bengt Olsson.

Share.
Exit mobile version