Här är de viktigaste hållpunkterna i det amerikanska valsystemet från valdagen till dess att den nya presidenten tillträder:

5 november, valdagen.

Vallokalerna stänger mellan 01.00 och 06.00, svensk tid. Det kan ta flera dagar innan rösterna är kontrollerade och räknade i de olika delstaterna, särskilt om det är ett jämnt val. Poströster måste vara stämplade senast på valdagen och tas med om de kommer in senast ett par dagar efter valet, i de flesta fall. I enstaka delstater kan de räknas i upp till ett par veckor efter valdagen.

11 december, rösterna räknade.

Enligt vallagen ska delstaternas alla röster vara färdigräknade och alla eventuella dispyter och omräkningar vara utredda till den 11 december.

11 december, elektorerna fastställs.

Delstaterna utfärdar certifikat som namnger elektorerna. Det är 538 elektorer som utser USA:s president. Varje delstat förfogar över ett visst antal elektorsröster. Det krävs 270 elektorsröster för att bli vald till president.

17 december, elektorerna röstar.

Elektorerna samlas in sina respektive delstater för att rösta på president och vicepresident. Resultatet skickas till Washington för att registreras.

25 december, rösterna tas emot.

Den sista dagen då elektorernas röster ska ha mottagits av senatens ordförande, vicepresidenten. Det är just nu Kamala Harris.

3 januari, nya kongressen samlas.

Ledamöterna i representanthuset och senaten svärs in.

6 januari, kongressen bekräftar elektorsrösterna.

Kongressen samlas för att räkna och bekräfta elektorsrösterna i en gemensam session. Resultatet lämnas sedan till senatens ordförande, Kamala Harris som tillkännager vem som blir president och vicepresident.

20 januari, presidenten svärs in.

Den valda presidenten och vicepresidenten svärs in och tillträder sina ämbeten.

Ett annat viktigt datum att hålla ordning på är den 26 november, då Donald Trump ska få sin dom efter att ha blivit fälld i den så kallade hyschpengar-affären, där porrskådespelaren Stormy Daniels fick betalt för att hålla tyst om en påstådd relation med Donald Trump. Han förnekar anklagelserna och hävdar att han inte gjort något fel. Trump dömdes för bland annat bokföringsbrott efter att ha dolt utbetalningarna.

Share.
Exit mobile version