I anmälan, som lämnades till Diskrimineringsombudsmannen, DO, skriver mannen att när han skulle inleda sin första arbetsdag inom hemtjänsten på Härryda kommun togs han emot av en kvinnlig kollega. När hon sträckte fram handen för att hälsa och presentera sig så sade att han är muslim och att religionen säger att han inte får skaka hand med kvinnor förutom med frun, dottern, systern och svärmodern.

Situationen upprepade sig när en äldre kvinnlig kollega gjorde samma sak men blev också nekad handskakning. Kvinnan frågade om anledningen och fick höra att mannen ”tror på islam till 100 procent” och att ”det är rätt att följa religionen”.

En stund senare hörde en chef på kommunen av sig och kallade till ett möte med mannen. Chefen förklarade att mannen måste kunna skaka hand med kvinnor för att kunna behålla jobbet. Men de kom inte överens och därför bestämde sig arbetsgivaren att riva anställningskontraktet, något som Härryda-Posten var först med att rapportera om.

DO utreder ärendet och har ännu inte kommit fram till ett beslut. Därför kan de inte heller uttala sig om fallet, men om de konstaterar att diskriminering har skett så kan kommunen tvingas betala skadestånd.

Anders Pettersson, personalchef på Härryda kommun vill heller inte uttala sig om fallet då utredningen pågår, men hänvisar till ett utlåtande som kommunen har skickat till Diskrimineringsombudsmannen där man nekar till anklagelserna.

”Arbetsgivarens beslut har delvis berott på att kvinnliga arbetstagare upplevt sig kränkta och särbehandlade eftersom XX ha vägrat hälsa på dem, vilket har berott på deras kön”, står det i kommunens svar.

Kommunen skriver vidare att dess uppfattning är att arbetstagarna ska hälsa på varandra oavsett kön och sexuell läggning och ser samtidigt en fara med mannens agerande.

”En befogad farhåga gällande att han inte skulle sköta sina arbetsuppgifter i de fall fysisk kontakt med övriga arbetstagare krävs och att han skulle vara obekväm vid fysisk kontakt med brukarna, vilket skulle påverka dem negativt”.

Fakta:Så kan ett ärende nå en domstol

Ett ärende kan nå en domstol om den som gjort sig skyldig till diskriminering inte betalar ersättningen. Men för att en domstol ska inleda en process så krävs det att DO lämnar in en stämningsansökan, och då är det upp till domstolen att avgöra om diskriminering har skett och beslutar om vilken ersättning som motparten ska betala till anmälaren.

Källa: Diskrimineringsombudsmannen.

Läs mer:

Vägrade skaka hand med det motsatta könet – nekades schweiziskt medborgarskap

Skolan vann mot vikarien som inte ville skaka hand

Share.
Exit mobile version