För att förstå hur Indiens befolkning är sammansatt brukar följande faktum presenteras: Hälften av Indiens befolkning på 1,4 miljarder invånare är under 25 år.

Hur denna väldiga grupp människor gör sina val – i det pågående valet till parlamentet (för dem som är över 18 år och röstberättigade) och i framtida politiska val – avgör Indiens framtid. Centralt blir även hur de väljer att leva och bo, resa och konsumera. Det kommer att sätta globala avtryck.

I 2024 års val i Indien har ungefär fyra gånger så många människor rätt att rösta som i USA.

Grafik: Stefan Rothmaier Källa: Landguiden Foto: ZUMA Press, Mikhail Tereshchenko/TASS, Dirk Sattler, Massimo Valicchia, Stanislav Kogiku, Stephanie Colasanti/TT

Men att valet år 2024 drar ut på tiden beror inte enbart på floden av väljare. Indiens yta, mer än sju gånger så stor som Sverige, och dess skiftande landskap av berg, öken och några av världens största städer spelar också in. Liksom valreglerna och transporterna av rösträkningsmaskiner, den omfattande säkerhetsapparaten och skördesäsongen, allmänna helgdagar och skolornas examensperioder. Till och med vädret försöker valet ta hänsyn till. Detta är svårast att råda över.

Varningar har gått ut om att valperioden i år kan komma att hotas av värmeböljor med temperaturer på över 40 grader. Då kan man förstå att väljarna gör sitt yttersta för att undvika stekande sol i timslånga köer utanför vallokalerna. Konsekvensen kan bli att de stannar hemma, i stället för att gå och rösta.

För fem år sedan var valdeltagandet 67 procent, det högsta i landets historia.

Vallokalerna är oftast inrymda i skolor och allmänna samlingslokaler. Dessa skolor är därför stängda för undervisning under valdagen. I andra fall kan vallokalen bestå av en container eller sättas upp på en bergstopp eller vad som anses passande.

Ändå har valkommissionen lanserat sin slogan att ”varje röst räknas”. Inför årets val återberättas gärna ett exempel från valet 2019 för att understryka uppoffringen som görs i demokratins namn.

Fem tjänstemän färdades då i två dagar i buss och gick sedan till fots för att slå upp en vallokal, bara för att en kvinna från delstaten Arunachal Pradesh skulle kunde utöva sin rösträtt.

Enligt indisk lag får ingen väljare ha längre än två kilometer till sin vallokal. Av den anledningen behövs 12 miljoner valarbetare endast för att åka runt i landet och montera upp vallokaler under de sex veckorna. Ibland tar de sig fram på cykel, ibland i båt eller helikopter – eller till och med på häst eller kamel, enligt internationella medier.

Indiens första parlamentsval 1951-52 pågick i fyra månader. Valet 1977 tog bara fem dagar. Annars har det handlat om många veckor. Med början på 1990-talet sattes säkerhetsstyrkor in i samband med val sedan anhängare till olika partier drabbat samman.

Det är bakgrunden till varför säkerhetsstyrkorna i dag uppgår till över 300 000 personer, trots att valen på senare år sällan lett till våldsamheter. Men för att säkerheten ska kunna garanteras runt om i landet måste valet delas in i olika etapper – så att styrkorna hinner åka från plats till plats.

I fas två av valet på fredagen, i tolv delstater, står 89 parlamentsplatser på spel av de sammanlagt 543 platser som ska tillsättas. Bland annat i Uttar Pradesh, som med sina 240 miljoner invånare är Indiens mest folkrika delstat och som därför får utse flest parlamentsledamöter, 80 stycken. Alla utses dock inte nu.

Tre delstater i den nordöstra delen av landet och tre federalt styrda regioner, bland annat ögruppen Andamanerna, är minst och får bara välja en ledamot vardera.

Efter den 26 april väntar fler valdagar den 7, 13, 20 och 25 maj samt den 1 juni. Tre dagar senare presenteras slutresultatet – som högst sannolikt leder till att premiärminister Narendra Modi och hans regeringsparti BJP blir återvalda för en tredje mandatperiod.

Modi är sannolikt en av världens mest populära ledare för närvarande. Enligt en undersökning av det amerikanska bolaget Morning Consult stöttas den indiske ledaren av 78 procent av den vuxna befolkningen.

Hans hindunationalistiska parti har gjort religionen till ett politiskt verktyg och i vintras öppnade ett hinduiskt tempel på platsen där det tidigare låg en moské i staden Ayodhya. Inför valet menar 22 procent att templet är vad ”de gillar mest” med den nuvarande regeringen, enligt en opinionsundersökning från en tankesmedja som citeras av BBC.

Läs mer: I Modis nya Indien går religion och politik hand i hand nytt tempel triumfkort

Läs mer: Yoga pengar och politik är det en helig treenighet

Läs mer: Är dagens världsordning ett hyckleri Indien visar gärna en annan väg

Fakta.Indien

Indien är världens folkrikaste land och brukar kallas världens största demokrati. Nästan 969 miljoner av landets 1,4 miljarder invånare är röstberättigade i valet som hålls i sju etapper mellan 19 april och 1 juni.

Landet, som snarare är en hel kontinent, myllrar av olika kulturer, språk och religioner. Här trängs moderna megastäder med ålderdomliga byar. En världsledande it-industri har utvecklats i ett land som ännu präglas av ett uråldrigt kastväsen.

Huvudstad är New Delhi, som är en stadsdel i storstaden Delhi. Hela Delhi beräknades 2023, enligt FN, ha 33 miljoner invånare.

BNP per capita: 2 389 dollar (2022)

Källa: Utrikespolitiska institutet.

Share.
Exit mobile version