Mannen och kvinnan i 30-årsåldern är från Eskilstuna och skulle, enligt anhöriga, ha återvänt hem i söndags. Deras bil har hittats och polisen försökte under onsdagen utan resultat att få tag på vandrarna.

– Vi har sökt med polishelikopter och har haft kontakt med personer som vistas i område för att få in så mycket uppgifter som möjligt, säger Elisabeth Glaas, presstalesperson vid polisregion Nord.

Under onsdagseftermiddagen fattade polisen beslut om att inleda en räddningsinsats. På kvällen pausades sökandet i området och under torsdagsförmiddagen var det inte bestämt hur insatsen skulle fortsätta.

Daniel Vilhelmsson Wesén är fjälledare och håller årligen i guidade vandringar i nationalparken. Han beskriver terrängen som blandad.

– Det är allt från gröna, fina kullar till glaciärer och höga toppar på 2 000 meter med lös sten och branter. I dalarna kan det vara tät björkskog, myrmark och svåra vattenpassager, säger han.

Förutsättningarna för vandring är vanligtvis bra den här tiden på året. Tidig höst är en populär tid att besöka Sarek.

Det finns inga markerade leder eller övernattningsmöjligheter inne i nationalparken, men Kungsleden går strax utanför och längs den finns fjällstugor.

– Däremot finns det upptrampade stigar att följa genom de stora dalarna, säger Daniel Vilhelmsson Wesén.

Den som befinner sig i Sarek kan inte räkna med mobiltäckning, annat än fläckvis, mest sannolikt på höga toppar. Mitt i nationalparken, i Skarja, finns ett vindskydd med en nödtelefon, enligt Daniel Vilhelmsson Wesén. Han brukar alltid ha med sig en nödsändare som det går att larma med och skicka textmeddelanden.

Vid vandringar brukar Daniel Vilhelmsson Wesén meddela i förväg hur turen ska se ut, som en säkerhetsåtgärd. Han har även med sig mat som räcker 1–2 dagar extra.

– Man ska ta det lugnt och gå tillsammans med någon som har varit där innan. Jag brukar säga att man ska färdas mot ett mål och inte till ett mål.

Är det vanligt att en vandring tar längre tid än väntat?

Det händer att folk är ute längre än vad de skulle. Men ju längre tid som går utan att man hör av sig, desto mer anmärkningsvärt är det.

Hur mycket folk man möter i Sarek varierar stort. Området är 2 000 kvadratkilometer stort.

– Om man går längs huvudstråken kan det vara mer folk, men utanför de stigarna kan det vara så att man möter en person i veckan, säger Daniel Vilhelmsson Wesén.

Satellitfoto: Google

Fakta.Fjällsäkerhetsrådets tips för fjällturer

1. Planera turen efter förmåga. Rådfråga erfarna om hur lång turen ska vara utifrån sällskapets kondition och erfarenhet.

2. Ta med kläder som klarar snabba väderomslag. Vind- och regntäta skalplagg samt värmeplagg och ett torrt ombyte i ryggsäcken är viktiga.

3. Vädret kan slå om snabbt och det är viktigt att ta del av lokala väderprognoser och lokala fjällvädervarningar.

4. Lämna färdmeddelande. Meddela alltid en kompis eller släkting om den planerade färdvägen.

5. Följ markerade leder. Använd en fjällkarta tryckt på fukttåligt papper.

6. Använd karta och kompass. I fjällen saknas ofta mobiltäckning, det är därför värt att lära sig att använda karta och kompass före fjällturen.

Källa: Fjällsäkerhetsrådet, Naturvårdsverket

Läs mer: Risker när fler ovana besökare tar sig till fjällen för att vandra

Share.
Exit mobile version