Omkring 50 personer hade samlats i foajén till teater Moment i Gubbängen inför en föreläsning anordnad av Vänsterpartiet i Farsta på onsdagskvällen. Då sprang flera maskerade män in med rökbomber, enligt Laura Roselli, medlem i Vänsterpartiet i Farsta som var på plats.

– Det blev någon röd rök som spreds i lokalen. Då började alla springa inåt, en person blev slagen i ansiktet, sedan såg jag inte så mycket mer. De var där inne ganska kort tid, säger hon.

Hon säger att det fanns indikationer på att någon skulle gå till attack mot evenemanget.

– Det var några personer där tidigare som hade gått runt. Det fanns också en viss beredskap eftersom det är ett antifascistiskt event, säger Laura Roselli.

Madeleine från den lokala V-gruppen säger till DN på plats att flera personer sprejades i ansiktet.

– Det var en stickig sprej och två kvinnor fick väldigt svårt att andas. Jag fattade direkt när de kom in att det var högerextremister. Det var obehagligt.

Bild 1 av 2

Bild 2 av 2

En av talarna var vänsteraktivisten och skribenten Mathias Wåg:

– Det var lite som en sockerbit utlagd dit man kunde räkna att flugorna skulle komma. De hade två måltavlor samlade på samma plats. Expo lever under ett konstant hot och jag lever under ett konstant hot från dessa grupper, säger han från scenen efter attacken.

Han beskriver situationen för Expo.

– De var målmedvetna och gick efter mig. Jag fick några slag, men inget som kommer ge några men. Jag hoppas att vi fullföljer mötet.

V-ledaren Nooshi Dadgostar säger att hon är chockad efter attacken mot mötet i Gubbängen.

– Det här är vanliga vänsterpartistiska medlemmar som arrangerat ett möte för alla människors lika värde och som har blivit våldsamt angripna, säger hon till DN.

Statsminister Ulf Kristersson har fördömt attacken.

”Det är förfärande uppgifter att ett möte som Vänsterpartiet höll i har stormats. Jag har hört av mig till Nooshi Dadgostar och framfört mitt djupaste stöd. Den här typen av vedervärdiga handlingar har ingen plats i vårt fria och öppna samhälle”, säger han till TT.

Polisen är på plats med flera resurser. Även ambulans och räddningstjänst har kallats. Tre är förda till sjukhus, enligt polisen. Strax innan klockan 20 hade alla ambulanser lämnat platsen.

En förundersökning har inletts om framkallande av fara för annan och störande av allmän förrättning.

Vänsterpartiet i Farsta skriver i ett inlägg om angreppet.

”Ikväll blev vårt möte om antifascism på moment:teater i Gubbängen attackerat av fascister som kastade in rökbomber i lokalen”, skriver partiet på Facebook.

Texten uppdateras.

Share.
Exit mobile version