Gränsen in till krigsdrabbade Gaza har varit stängd för internationella journalister sedan oktober 2023.

Det har kritiserats av en rad journalistorganisationer, däribland Reportrar utan gränser och svenska Utgivarna, som i oktober förra året skrev ett öppet brev till Israels ambassadör i Sverige där man krävde tillgång för medier.

”Svenska journalister vill vara den svenska allmänhetens öron och ögon på plats, även i Gaza”, skrev organisationen i brevet.

Lokala journalister har fortsatt att bevaka, men under de 15 månader som kriget pågått har arbetet blivit allt svårare. Det har också inneburit stora risker. Bland de tiotusentals människor som förlorat sina liv i Gazakriget finns, enligt Reportrar utan gränser, fler än 150 journalister, varav minst 41 dödats i tjänsten.

När en vapenvila nu hägrar i horisonten väcks frågan om hur en sådan kommer att påverka internationella journalisters möjlighet att återigen rapportera från området.

Reportrar utan gränser vädjade på onsdagen om öppnade gränser:

”I och med avtalet om eldupphör är lokala och internationella journalisters arbete mer avgörande än någonsin – det kommer att gå hand i hand med rättssystemets arbete. För detta ändamål måste internationella journalister ges tillträde till det belägrade territoriet så snart som möjligt”, sade organisationens internationella generalsekreterare Thibaut Bruttin i ett uttalande.

– Vi har under hela det här kriget tjatat om att internationell media ska släppas in för att kunna bevaka vad som händer, säger Erik Larsson, ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige.

– Blir det en vapenvila är vår förhoppning att så ska ske. För det behövs.

Har ni fått några indikationer på att det kan bli så?

– Nej, just nu går uppgifterna fram och tillbaka, men en vapenvila ökar sannolikheten. Det viktiga är att man öppnar gränserna för journalister så snabbt som möjligt, annars är faran att man lämnar spelrum för hatiska krafter på båda sidor.

En vapenvila skulle öppna för möjligheten att återställa den pressfrihet som gått förlorad under kriget, menar Erik Larsson.

– Om Israel är intresserat av att tvätta sitt anseende är det viktigt att man släpper på de hårda restriktionerna, öppnar för en ordentlig genomlysning av vad som har hänt under kriget och släpper de journalister som har fängslats.

Men om en vapenvila faktiskt kommer att bli verklighet inom kort är oklart. Onsdagens besked om att ett avtal mellan Israel och terrorgruppen Hamas nåtts följdes dagen därpå av beskedet att Israel skjuter upp sin omröstning med hänvisning till att Hamas inte accepterat alla sina åtaganden.

Vad blir viktigt att bevaka för journalister i händelse av vapenvila?

– Att parterna följer den, helt enkelt. Det är en extremt viktig journalistisk uppgift, säger Erik Larsson.

Läs mer:

Senaste nytt om krisen i Mellanöstern

Qatar: Avtal om vapenvila i Gaza – inleds på söndag

Share.
Exit mobile version