När hälso- och sjukvårdsförvaltningen gjorde ett oanmält besök på Sabbatsbergs vårdcentral i höstas kunde läkaren som var på plats inte svara på var i lokalerna hjärtstartaren var placerad. Det kan i en akutsituation innebära livsfara och bedöms som en allvarlig patientsäkerhetsrisk.

Läkaren visste inte heller vem som var verksamhetschef. De båda vårdcentralerna Sabbatsbergs vårdcentral och Hötorgets vårdcentral har inte heller levt upp till kravet på bemanning och vårdhygien. Bland annat finns för få distriktssköterskor och sjuksköterskor.

Företaget bakom vårdcentralerna, Hötorgets vårdcentral AB, har också ansökt om utökade öppettider, vilket ger extra ekonomisk ersättning från regionen. Men vid oanmälda besök har mottagningen inte levt upp till kraven på bemanning och vid ett tillfälle när förvaltningen gjorde ett besök var det inte öppet alls. Därför ställer regionen återbetalningskrav på 330 000 kronor.

Bristerna är så allvarliga att vårdscentralsverksamheten måste vara avvecklad senast den 25 februari, enligt beslut i primärvårdsnämnden.

”När enskilda vårdgivare fuskar påverkar det inte bara samhällets resurser utan innebär också att det blir mindre resurser över till patienter som behöver vård, och ytterst att förtroendet för den offentliga vården urholkas. Därför agerar vi kraftfullt när vi upptäcker oegentligheter”, skriver primärvårdsregionrådet Christine Lorne (C) i en kommentar.

Aktören bakom vårdcentralen har också vid regionens kontroll visat sig vara huvudman för ett bolag som bedrivit hemtjänst i Nacka. I maj 2023 avslutade Nacka kommun avtalet i förtid på grund av systematiska brister i kompetens och fusk med tidrapporteringen.

De båda vårdcentralerna, som ligger centralt i Stockholm, har runt 6 000 listade patienter. Berörda patienter kommer att få ett brev om möjligheten att lista om sig. Det finns 19 vårdcentraler i närområdet.

Vårdcentralerna bedrivs inom lagen om valfrihetssystem, LOV, i Region Stockholm. Myndigheter har nyligen varnat för att välfärdsbrottsligheten letat sig in i sjukvården och att lagstiftning som syftat till mångfald slagit fel och att det är svårt för regioner och kommuner att säga nej.

”Skattepengar ska gå till vård, inte till kriminella”, skriver Christine Lorne.

Regionrådet lyfter att primärvårdsnämnden vid vartannat möte avslår ansökningar från aktörer som vill öppna nya vårdcentraler, efter förhandskontroll. Region Stockholm har även intensifierat granskningarna av vårdcentralerna med utökad ekonomisk granskning och fler oanmälda besök.

Christine Lorne har inget svar på om det kommer att innebära fler stängda vårdcentraler.

”När vi nu styr mer resurser till vårdcentralerna ökar också risken att oseriösa aktörer försöker få del av de resurserna. Därför har vi också utökat kontrollerna”, svarar hon.

Efter regionens granskning av Hötorgets vårdcentral AB har ytterligare tips om oegentligheter kommit in till förvaltningen. Det rör misstänkt mutbrott och utfärdande av falska läkarintyg, enligt Bodil Klintber, enhetschef på enheten för allmänmedicin på avdelningen närsjukvård på hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

”Hälso- och sjukvårdsförvaltningen överväger om ytterligare åtgärder ska göras, såsom till exempel polisanmälan”, kommenterar hon.

DN har sökt ägaren till Hötorgets vårdcentral AB.

Share.
Exit mobile version