Klockan fyra på torsdagseftermiddagen slutade sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor att ta extrapass och jobba över. Istället ska de, enligt Vårdförbundets varsel, gå hem i tid och vara lediga när deras arbetspass är slut.

Sineva Riberio känner stort stöd i att ta ut mer än 60 000 medlemmar i en blockad mot övertid och mertid, berättar hon. Dessutom får inte arbetsgivarna göra några nyanställningar av Vårdförbundets yrkesgrupper.

– Jag har aldrig fått så många hejarop. Nu håller vi i, det här är viktiga frågor för att vi ska vara kvar i vården. Det är den reaktionen jag får från medlemmar, säger Sineva Riberio.

Hon framhåller att vårdens arbetsgivare känt till varslet i fjorton dagar och haft tid på sig att planera för blockaden och styra upp så att patienter inte blir drabbade.

Med övertidsblockaden vill Vårdförbundet sätta ljus på hur sjuksköterskor, barnmorskor och övriga medlemsgrupper tvingas offra sin fritid för att få vården att gå ihop.

– Vi används för att täcka den resursbrist som finns i vården. Det håller inte. Det är arbetsgivarnas och politikernas ansvar att ge befolkningen en fungerande hälso- och sjukvård och nu måste de ta sitt ansvar. Det är allvar nu, säger Sineva Ribeiro.

Vid förhandlingsbordet har även Sveriges Natomedlemskap varit uppe då SKR krävt förändringar i arbetstidsförläggningen i samband med utbildningar, övningar och insatser. Det här säger Vårdförbundet nej till.

Vad skulle kunna lösa den här konflikten?

– Arbetsgivaren måste visa att man startar en veckoarbetstidssänkning redan nu. De med lång erfarenhet måste få lön utifrån vad de bidrar med till samhället. Vi vill ha vår semester och återhämtning.

SKR säger att de mött er i många krav, håller du med om det?

– Nej, säger Sineva Ribeiro.

Enligt SKR:s analys kommer Vårdförbundets konfliktåtgärder att få stor påverkan på samhället. För att undvika fara för liv och hälsa kommer sjukvårdens resurser behöva koncentreras till det mest akuta, skriver SKR:s förhandlingschef Jeanette Hedberg i ett mejl till DN.

Enligt SKR har regionerna förberett sig för konflikten så gott det går genom att se över sina organisationer och hur vården ska kunna bemannas. Om det uppstår en situation där det är fara för någons liv kan skyddsarbete behöva användas, vilket innebär att arbetsgivare beordrar personal att arbeta trots övertidsblockaden.

SKR vill fortsätta att förhandla med hjälp av medlare och tror på en lösning, enligt Jeanette Hedberg. Men när det gäller Vårdförbundets viktigaste fråga – en arbetstidsförkortning – säger SKR fortsatt nej.

”Att förkorta arbetstiden i ett läge där det redan saknas personal och är väldigt svårt att rekrytera fler kommer sannolikt att leda till att bördan på befintlig personal ökar ännu mer eftersom jobbet fortfarande måste göras.”

Fakta.Konflikten i korthet

Vårdförbundets varsel består av övertidsblockad, mertidsblockad och nyanställningsblockad. Det betyder nej till övertid och mertid. Arbetsgivaren får inte heller nyanställa Vårdförbundets yrkesgrupper.

Blockaden omfattar Vårdförbundets medlemmar i landets samtliga regioner, samt fyra kommunala bolag i Stockholm: Ambulanssjukvården i Storstockholm, Södersjukhuset, Danderyds sjukhus och Capio S:t Görans sjukhus.

De yrkesgrupper som ingår är sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor. Även vissa chefer andra specialistfunktioner omfattas av varslet.

Sedan början av året pågår avtalsförhandlingar om löner och villkor mellan Vårdförbundet och Sveriges kommuner och Regioner, SKR, och Sobona, de kommunala företagens arbetsgivarorganisation.

Källa: Vårdförbundet, SKR

Share.
Exit mobile version