Vårdkonflikten fortsätter och har pågått sedan den 25 april då Vårdförbundet tog ut sina medlemmar i en nationell blockad. Det innebär att det är stopp för övertid, mertid och nyanställningar för medlemmarna.

Däremot kan så kallat skyddsarbete användas i akuta situationer, vilket Vårdförbundet har anklagat regionerna för att missbruka, och varnat för att det kan leda till strejk.

Under fredagsförmiddagen uppgav Vårdförbundet att det inkommit runt 1 400 rapporter om skyddsarbete från medlemmar som omfattas av övertidsblockaden.

Förbundet anser att skyddsarbetet använts i orimlig omfattning och menar att det beordrats trots att arbetet inte kan klassas som det, men hänvisning till reglerna i det kommunala huvudavtalet.

– Det här visar ganska tydligt att regionerna bygger sin verksamhet på att våra medlemmar jobbar övertid. Det är ohållbart både för dem själva och för sjukvården långsiktigt, säger Sineva Ribeiro som är förbundsordförande för Vårdförbundet.

Nu väljer Vårdförbundet att tvista med arbetsgivaren och kräver skadestånd för de skyddsarbeten som bedöms ha hanterats felaktigt. Det rör sig hittills om 105 ärenden under perioden 29 april till 2 maj där varje anspråk rör sig mellan 70 000 till 140 000 kronor.

Om skadestånden får gehör skulle det kunna innebära kostnader mellan 7 och 15 miljoner kronor för arbetsgivaren.

– För oss är det en kraftfull åtgärd som riktas mot arbetsgivaren och slår mot dem ekonomiskt men inte drabbar patienterna, säger Sineva Ribeiro.

Sineva Ribeiro uppger att det startats en dialog med SKR, men att det varken sker förhandling eller medling för stunden. Hon utesluter inte att det kan bli aktuellt med en strejk och säger att de är bredda att gå hela vägen.

– De behöver möta våra krav för att vi ska återuppta förhandlingarna.

SKR har varnat för att en strejk kan utgöra samhällsfara.

– Om en blockad på övertid och mertid är samhällsfarlig har vi ett problem i svensk sjukvård. För då är det samhällsfarligt för patienterna varje dag om arbetsgivaren inte resurslagt för den sjukvård som svensk befolkning behöver och då måste politiken ta sitt ansvar.

Jeanette Hedberg, förhandlingschef på SKR, säger att de varit tydliga mot arbetsgivaren om vad som gäller.

– Vår bild är att arbetsgivaren gör det här på ett ansvarsfullt sätt. Men sedan kan det förekomma fall där det inte görs på ett korrekt sätt och då blir det något man får titta på, i första hand på lokal nivå och lyckas man inte komma överens där kan frågan lyftas på central nivå, säger Jeanette Hedberg.

Hon forsätter:

– Det förekommer i nuläget inte förhandlingar, men däremot kontakter mellan parterna. Vi hoppas förstås att de här kontakterna ska leda oss framåt så att vi kan träffa ett avtal.

Vårdkonflikten

Vårdkonflikten har pågått sedan den 25 april då Vårdförbundet tog ut sina medlemmar i en nationell blockad. Sedan dess gäller stopp för övertid, mertid och nyanställningar för Vårförbundets medlemmar.

De yrkesgrupper som omfattas är sjuksköterskor, barnmorskor, röntgensjuksköterskor och biomedicinska analytiker.

Vårdförbundet har varit i förhandlingar om ett nytt avtal sedan årsskiftet. Arbetsgivarsidan representeras av Sveriges kommuner och regioner, SKR och Sobona, de kommunala företagens arbetsgivarorganisation.

Källa: SKR och Vårdförbundet

Share.
Exit mobile version