”Du klarar det, du ser grymt stark ut.”

När dörrarna öppnas till crossfit-gymmet eller ”boxen” som det kallas, vid Telefonplan i Stockholm möts man av unisona hejarop.

Att inte peppa varandra finns inte på världskartan. Trots att utövarna egentligen är konkurrenter är det viktigast att vännerna lyckas och är nöjda.

I den avlånga lokalen bland stänger, vikter och hopprep har ett stort gäng samlats. De är alla vältränade. Men det kanske inte är på det sättet de ska kategoriseras i första hand. Snarare som en stor familj – här är det gemenskapen som står i fokus.

– Oavsett vilken nivå man ligger på så hejar alla på en. Jag tycker att folk lyfter varandra. Som vuxen får man inte det. Det är ingen på arbetsplatsen som kommer fram och säger ”fan vad bra du är”, säger Liza Sigova.

Det handlar om crossfit. Det som av vissa skulle beskrivas som den ultimata träningsformen. Här är konditionen lika viktig som styrkan. Och koordinationen lika grundläggande som viljestyrkan.

De har samlats för att delta i den andra deltävlingen av The Open som är världens kanske största idrottstävling. Alla får ställa upp, oavsett hur vältränad man är. De som elitsatsar tävlar sida vid sida med 70-åringar och nybörjare.

Crossfit är en kombination av styrke- och konditionsträning som bygger på funktionella övningar – som utförs med hög intensitet.

Den här dagen står bland annat hopprep på schemat. Lennart Asp står mitt i lokalen och tränar på just detta. Han har det tufft. Han är 71 år och har ingen vana av att hoppa hopprep.

– På min tid var det tjejerna som hoppade hopprep i skolan, det här blir svårt för mig, säger han.

Trots åldern är Lennart en nybörjare. För bara några månader sedan gick han på sitt första crossfit-pass. Han är en banbrytare – det är inte många i hans ålder som börjar med något nytt och så utmanande.

– Man måste ju börja någonstans, även om man är dålig så blir man bättre och bättre, och om man tävlar så här i grupp kan man pressa sig lite högre. Målet är att hålla sig i form så att man orkar med allt i vardagen.

Han har egentligen ingen tävlingsbakgrund inom idrotten, även om han alltid har hållit sig i form via jobbet som brevbärare och löpning. Han har bland annat sprungit fem maraton. När artros stoppade löpningen hittade han gymmet. Men att träna på ett gym var inte en tillräckligt stor utmaning för pensionären Lennart.

– Jag ville testa svårare grejer. På Youtube såg jag att det här var svåra grejer, och då ville jag testa på det.

När tävlingen sätter i gång är det tufft för Lennart. Roddmaskinen och marklyftet är inte speciellt jobbigt. Det är just hopprepet som är problemet.

– När man inte klarar av något så är det bara att fortsätta. Och till slut klarar man av det. Jag höll på med yoga för länge sedan. Och då klarade alla att stå på huvudet. Men inte jag. Så jag tränade varje dag i en månad och då klarade jag av det.

Bild 1 av 5

Bild 2 av 5

Bild 3 av 5

Bild 4 av 5

Bild 5 av 5

Har du några tips till andra i din ålder som vill börja träna?

– Det är bara att sätta i gång. Många är nog bekväma. Men man kan börja lätt och till exempel promenera. Sen öka takten och kanske börja jogga. Men det är viktigt att man i alla fall rör på sig lite varje dag, säger han.

För Lennart och många andra är inte det huvudsakliga målet att gå vidare i tävlingen. Men det finns utövare som har högre ambitioner. Kvalfasen består av tre pass, som pågår under en period på lika många veckor. 300 000 deltagare runt om i världen deltar. De som placerar sig topp 25 procent i sin åldersklass går vidare till kvartsfinal.

Där väntar nya utmaningar. Om man då levererar på en hög nivå, har man en chans att nå semifinalerna, som avgörs på olika platser i världen.

Därefter väntar den stora finalen – ”VM i USA”, där den absoluta eliten tävlar om den åtråvärda titeln ”världens mest vältränade”.

Maria Liewendahl är en av de som lyckats ta sig vidare till kvartsfinalsfasen.

– Det är ganska coolt så här i efterhand. Jag var bland de bästa nio procenten i världen. Jag visste inte hur jag skulle placera mig i och med att det här är min debut. Det är ganska galet att det gick så bra.

25-åringen jobbar som personlig tränare och spenderar merparten av sitt liv på gymmet. Men satsningen på crossfit är ändå ny – hon satte i gång på riktigt för mindre än ett år sedan.

Är det svårt att förbereda sig, när man inte vet vad som kommer?

– Det är bara att se till att lära sig allt, skrattar hon och fortsätter:

– Jag hoppas att det kommer mycket gymnastik. Det passar mig bra.

Om några år hoppas hon kunna utmana eliten och få delta på finalerna i USA. Att man aldrig blir klar är det bästa med crossfit, enligt henne.

– Känslan av att veta att kroppen klarar av det. Du får jobba med kroppen och det är så mångsidigt.

Och gemenskapen.

– Det finns alltid någon som kan hjälpa. Är du trött någon dag, så är det alltid någon som lyfter upp dig. Vi är som en familj, alla vill se varandra lyckas, och så är det på väldigt få andra ställen, säger hon.

Fakta.Det här är crossfit

Crossfit är en träningsform som utvecklats av Greg Glassman från USA. Träningsfilosofin har spridit sig över världen och finns nu på tusentals gym.

Det handlar om klassiska styrkeövningar med tunga vikter – kombinerat med uthållighet, rörlighet, snabbhet och koordination.

Syftet är att den totala arbetskapaciteten hos den som tränar ska öka. Träningen innefattar övningar från många olika idrotter, men moment från tyngdlyftning är centrala. Utövarna tränar också till exempel cykling, löpning, rodd och övningar från gymnastiken.

Ofta sker träningen i grupp.

Tim Reissmüller satsar inte på att bli bäst i världen – men vill hela tiden utmana sig själv. Han blev inlurad i crossfiten av en vän och kunde sedan inte släppa taget.

– Open är en blandning av skräck och förtjusning. Man vet att det kommer vara ett helvete men att det är otroligt skönt efteråt.

– Det blir att man klistras samman. Man kan minnas tillbaka och säga ”kommer du ihåg den där Open, vilken jobbig workout det var, men vi klarade det”, säger han.

Det finns ett tänkbart problem. Grundinställningen är att alla ska kunna vara med – oavsett förutsättningar. Men övningarna kan vara svåra att klara av. Muscle-ups där man hänger i en stång och ska pressa upp nästan hela kroppen över ribban är en övning som många kämpar med.

Det går då att ”skala”, vilket innebär att du får ett handikapp, det kan handla om lättare vikter eller att man får ta hjälp av en låda.

Samtidigt handlar det om att övervinna sina rädslor. Att utvecklas och bli starkare. Det fick Liza Sigova uppleva under årets ”Open”.

När hon fick reda på att den sista delen av kvalet innehöll ”chest to bars” så tänkte hon ”det här kommer inte jag klara av”. Planen var att bara gå dit och testa.

Till en början gick det inte. Hon lyckades inte komma så högt över stången med kroppen som man ska. Men efter tips från de medtävlande, och en rejäl dos av jävlar anamma, gick det vägen.

– Det finns något som heter ”Open magic” inom crossfitvärlden. Det är helt enkelt det som hände mig i dag. Man kommer hit och tänker: ”Den här grejen kan inte jag göra.” Och så gör man det. Det är det som är magin – när tillräckligt många tror på en så presterar man bättre.

Fakta.Crossfit games open

Världens kanske största idrottstävling – med cirka 300 000 utövare.

Det som kallas ”The Open” är en slags kvaltävling till världsmästerskapen i crossfit som arrangeras i USA varje sommar.

Den första delen av kvalet består av tre olika ”workouts”, under en treveckorsperiod.

Utövarna får reda på övningarna på torsdagen som de sedan har några dagar på sig att utföra.

De delas in i olika klasser: damer, herrar, lag, tonåringar och masters (damer och herrar 35 år och uppåt).

De som efter kvalet placerar sig bland topp 25 procent av världens deltagare i respektive kategori tar sig vidare till kvartsfinal.

Därefter väntar semifinaler som är det sista steget mot att kvalificera sig för VM.

Läs mer:

Forskning visar på den lilla motionens stora fördelar

Christer, 72, bröt med spriten och rökandet – nu är han snabbast någonsin

Därför behöver du en grundkondition – och så gör du

Elitmotionären Jonas Lindqvists hjärta var still i tio minuter – sedan fick han cancer

Share.
Exit mobile version