De senaste åren har energiexperter gång på gång förutspått att utsläppen från fossila bränslen håller på att plana ut.

Men ännu finns ingen topp i sikte, konstaterar Global Carbon Project i sin årliga analys av den globala kolcykeln, som presenteras i dag.

Världens utsläpp av koldioxid från fossila bränslen förväntas växa med 0,8 procent under 2024, till 37,4 miljarder ton. Det är en snabbare ökningstakt än medeltillväxten på 0,6 procent under de senaste 10 åren.

Sammanlagt är de fossila koldioxidutsläppen nu 8 procent högre än 2015, året då Parisavtalet förhandlades fram.

– Allt är upplagt för att de globala fossila koldioxidutsläppen ska nå sin topp, men världen hittar ständigt sätt att bränna ännu mer fossila bränslen, säger Glen Peters, forskningschef vid Center for International Climate Research in Oslo (Cicero).

– Utsläppen har varit på väg att nå sin topp varje år de senaste 10 åren, men fortfarande har de inte toppat.

Pågår det ett skifte från fossila bränslen till förnybar energi – eller handlar det snarare om att den förnybara energin bara adderas till vår fossila energikonsumtion?

– Det beror på vilken nivå vi tittar på. Förnybara energikällor växer snabbt. Fossila bränslen ökar också, men i en långsammare takt. Så globalt sett ser det inte så bra ut som man skulle önska. Däremot ser vi ett skifte inom vissa länder, säger Glen Peters.

Han syftar på att utsläppen från fossila bränslen faktiskt ser ut att minska i två delar av världen i år: I USA med 0,6 procent och i EU med 3,8 procent. Minskningen i EU följer på en ännu brantare nedgång med 8,4 procent förra året.

Att de fossila utsläppen minskar i EU kan förklaras dels med en stark ökning för förnybar energi, dels med en lägre ekonomisk tillväxt och högre energipriser, enligt Global Carbon Project.

I USA beror minskningen till stor del på att koleldade kraftverk ersätts av anläggningar som istället eldar fossilgas, något som ger lägre utsläpp än kol.

– Det faktum att Europa uppnådde utsläppsminskningar på 8,4 procent förra året visar att det är möjligt att göra verkliga framsteg. Sveriges utsläppsökning i år är däremot en påminnelse om att vi inte har råd att slappna av när det gäller våra klimatmål, säger Wendy Broadgate på forskarnätverket Future Earth i Sverige, som är kopplat till Global Carbon Project.

Årets utsläppsökning globalt kan huvudsakligen förklaras genom ökat internationellt flygande, mer koleldning i Kina och Indien och ökad användning av fossilgas i Kina och flera andra mindre länder, enligt Global Carbon Project.

– Kina har haft ytterligare ett rekordår av tillväxt inom förnybar energi, men kolkraften fortsatte också att växa på grund av ännu snabbare tillväxt i efterfrågan på elektricitet från högteknologiska industrier och hushållskonsumtion, säger Jan Ivar Korsbakken, forskare vid Cicero, i ett pressmeddelande.

Indiens utsläpp väntas öka med 4,6 procent under 2024, då ekonomin fortsätter att växa snabbt och det ökade elbehovet möts med ökad koleldning i kraftverken.

Internationellt flyg väntas öka med 13,5 procent jämfört med 2023, men ligger fortfarande 4,8 procent under nivån 2019, före pandemin. Internationell sjöfart bedöms växa med 2,7 procent, och befinner sig nu 2,9 procent under nivån 2019.

Fakta.Så ökar utsläppen av koldioxid 2024

● Utsläppen från kol förväntas öka med 0,2 procent, olja med 0,9 procent och fossilgas med 2,4 procent 2024. Dessa bidrar med respektive 41 procent, 32 procent respektive 21 procent av de globala fossila koldioxidutsläppen.

● Världens totala utsläpp av koldioxid – 41,6 miljarder ton 2024 – inkluderar förutom fossila utsläpp även utsläpp från förändrad markanvändning. De förväntas i år bli 4,2 miljarder ton koldioxid, vilket är marginellt över genomsnittsnivån de senaste 10 åren.

● Kinas utsläpp (32 procent av den globala totalen) förväntas i år öka med 0,2 procent.

● Nuvarande nivåer av teknikbaserad koldioxidborttagning (exklusive naturbaserade metoder som återbeskogning) står endast för ungefär en miljondel av den koldioxid som släpps ut från fossila bränslen.

● Atmosfäriska nivåer av koldioxid förväntas nå 422,5 miljondelar (ppm) under 2024, vilket är 2,8 ppm över 2023 och 52 procent över de förindustriella nivåerna.

● Utsläppen från bränder under 2024 har varit över genomsnittet sedan början av satellitregistreringen 2003, särskilt på grund av den extrema brandsäsongen 2023 i Kanada (som fortsatte under 2024) och intensiv torka i Brasilien.

Källa: Global Carbon Project 2024

Läs mer:

Blixtbeslut på klimatmötet öppnar för svenska miljardsatsningar

Klimatministerns uppmaning efter Trumps seger: ”Nu måste andra länder kliva fram”

Klimatministern: Därför ökar utsläppen i Sverige

Share.
Exit mobile version