Kishida skulle ha rest till Kazakstan, Uzbekistan och Mongoliet, men stannar hemma efter varningen från Japans meteorologiska byrå, JMA. Varningen är den första i sitt slag i ett nytt system som skapats efter den stora jordbävningen och den efterföljande tsunamin som utlöste kärnkraftverksolyckan i Fukushima 2011.
– Jag har beslutat att stanna i Japan i minst en vecka, sade premiärministern.
Det tätbefolkade Japan, med över 120 miljoner invånare, vilar på fyra stora tektoniska plattor och råkar varje år ut för cirka 1 500 jordbävningar, de flesta mindre.
Även stora skalv klarar Japan oftast bra, med begränsade dödsoffer och materiella skador tack vare byggteknik och återkommande jordbävningsövningar.
Men skalvet i torsdags med magnituden 7,1 som i sig inte orsakade stora skador, fick experter vid JMA att utfärda en varning för ökad risk för en kraftig jordbävning inom kort.
Anledningen är platsen för skalvet, på kanten till Nankai-förkastningen, som löper längs med Japans Stillahavskust. Rörelse på plattans gräns riskerar utlösa våldsamma jordbävningar.
Tidigare stora jordbävningar i området har inträffat med mellan 90 och 200 års mellanrum, den senaste 1946, då över 1 300 människor dödades och 36 000 hem förstördes.
Vid en presskonferens i torsdags poängterade en talesperson för JMA att ”det föreligger en relativt större risk för en ny kraftig jordbävning, jämfört med under normala omständigheter”. Men att det inte går att säga ett sådant skalv med säkerhet kommer att inträffa ”inom en särskild tidsperiod”.
Myndigheten uppmanar allmänheten att höja beredskapen de närmaste dagarna, fortsätta leva som vanligt, men att kontrollera utrymningsvägar och se till att ha extra proviant hemma.
Läs mer: Över 40 döda efter jordskalv i Japan