Politiska, juridiska och ekonomiska låsningar försenade kraftigt den internationella polisinsats, MSS, som är tänkt att skapa ordning i gängvåldets Haiti. Men efter midsommar landade de första kenyanska elitpoliserna i huvudstaden Port-au-Prince. Det östafrikanska landet har tagit på sig ledarrollen för MSS som stöttas av 14 länder, varav fem sagt sig villiga att skicka poliser till Haiti.

Nu börjar missnöjet puttra hos haitierna, som förväntat sig snabba resultat men mest fått se rapporter om motgångar för kenyanerna. Tidningen Le Filet Info undrar i en ledartext vad kenyanerna gör på plats i landet.

”Det är frågan som haitiska medborgare har ställt sig själva på senare tid. I dag står det klart att inget har förändrats när det gäller säkerhetsläget i landet. Förlorade territorier ökar i antal”, skriver tidningen som efterfrågar mer närvaro från den kenyanska polisen som upplevs som osynlig.

”Chefen för insatsen har inte gett några detaljer kring sin agenda, han har inte sagt något om förseningarna av insatsen”, skriver man.

En annan tidning, Haiti Progres, är lika kritisk och konstaterar att MSS misslyckats på en rad punkter, bland annat när det gäller att återta territorium, göra gripanden och konfiskera vapen.

Över 85 procent av huvudstadens yta kontrolleras i nuläget av kriminella gäng. Mer än 600 000 av stadens invånare har tvingats lämna sina hem på grund av gängvåldet, som under det första halvåret i år lett till att närmare 4 000 personer dödats eller skadats, enligt FN:s sambandskontor i Haiti.

Vid ett tillfälle i juli ska de kenyanska poliserna ha evakuerats av sina haitiska kolleger, som de var tänkta att stötta på marken. Insatschefen Godfrey Otunge förnekar i en intervju med Miami Herald att detta skedde.

– Man sköt mot mina poliser och de kämpade tillbaka tillsammans med den haitiska polisen, säger Otunge.

Insatsen har fått miljardbelopp i ekonomiskt stöd från USA, men kritiker anser att poliserna saknar tyngre utrustning för att kunna besvara eld i en krigsliknande situation. Även landets tillförordnade premiärminister Garry Conille ska i förra veckan ha ventilerat sitt missnöje med resursbristen, enligt Miami Herald.

Godfrey Otunge säger i en intervju med radiokanalen Metropole att ”vi gör vad vi kan med resurserna vi har till vårt förfogande”.

Dock är insatsen ännu i sin uppbyggnadsfas. Kenya har nu 400 poliser på plats och dessa ska förstärkas med ytterligare 600 poliser. Dessutom har Benin lovat att sända åtminstone 1 500 poliser till insatsen.

Share.
Exit mobile version