Veckans debatt: Litteraturens inavel

Är litteraturkritiken inavlad? Det undrade tidningen Kvartal i en text av bibliometrikern Lars Kullman. Sannerligen en intressant fråga! Litteraturscenen är liten och där finns många vänskapliga och yrkesmässiga relationer mellan kritiker, författare och förlagsarbetare. Var det nu vi äntligen skulle få den fullständiga kartläggningen av vem som sover i vems hotellrum på Frankfurtmässan?

I sin granskning riktar Kullman in sig på fenomenet ”gästrecension”, alltså när författaren själv är knuten till en tidning och en utomstående kritiker lånas in. Kullman slår fast att 80 procent av gästrecensionerna är positiva enligt den sentimentanalys han gjort. Oj, det låter mycket! Är det mycket? Ingen vet, för någon jämförelsesiffra om vanliga ickegästrecensioner finns dessvärre inte.

Men recensenterna och författarna är åtminstone … ja, vad är de? Vänner? Konkurrenter? En kritikens human centipede? Något är de, det är tydligt, för Kullman har gjort en grafisk presentation av dem i form av en mindmap. 144 personer representeras av bollar som binds samman av ”inkommande och utgående recensioner”. Av denna kartläggning, ”nätverket”, kan man utläsa mycket lite information utöver att Göran Greider, Fredrik Sjöberg, Annina Rabe och Petter Lindgren har störst bollar.

Något riktigt svar på hur inavlade kultursidorna är får vi alltså tyvärr inte. Efter att ha studerat kotterikartan en stund drabbas man mest av … glad förvåning. Tänk att det ens finns så många litteraturkritiker i lilla Sverige! Och någon vidare debatt har det heller inte blivit efter publiceringen, även om Kristin McMillen tog tillfället i akt att anklaga DN:s boklista för ”korruption” i ETC. Jonas Thente slog tillbaka i DN: han är ”fullständigt omutlig” som Boklisteansvarig.

Och man kan stilla undra vem som egentligen ska skriva alla dessa gästrecensioner och rösta till boklistorna om det inte är en av de 144. AI? Lars Kullman? En strid ström av ännu obefläckade litteraturkritikoskulder? Må de aldrig ha satt sin fot i Frankfurt.

Veckans ord: fejk-Fröken

Producenten Rasmus Gozzi, som ligger bakom Fröken Snusks låtar, har bytt ut artisten bakom masken. Detta har fått flera arrangörer att avboka kommande konserter.  Sommarfestivalen Åseda Truckmeet uppger för SR att man inte vill ha någon ”fejk-Fröken”.

Veckans citat:

”Det är högsta ligan, det motsvarar VM”

Regissören Tarik Saleh har chans att få det prestigefyllda priset Guldpalmen på årets filmfestival i Cannes. Hans nya film heter ”Eagles of the republic” och har Fares Fares i huvudrollen.

Veckans toppar

Bäst just nu enligt DN:s film-, litteratur-, musik- och tv-kritiker.

Film. ”Bird”

Sagolik magisk realism från det bortglömda England i denna varma och vilda uppväxtskildring. Hela filmlistan hittar du här.

Bok. Hanna Johansson, ”Body double”

Gåtfull, thrillerartad roman som konstfärdigt planterar en osäkerhet i läsaren. Hela boklistan hittar du här.

Musik. Greentea Peng, ”Tell dem it’s sunny”

Sökaren Aisha Wells smälter samman klassisk soul med astrologiflum och reggae. Hela albumlistan hittar du här.

Strömmat. ”Your friends & neighbors”

Social satir om hedgefondchef i fritt fall som börjar göra inbrott hos sina välbärgade grannar. Apple TV+. Hela strömningslistan hittar du här.

Störningsjouren:

Här är det fritt fram att gnälla över de riktigt små och obetydliga irritationsmomenten i kulturen. DN:s läsare bidrar varje vecka med sina egna anmälningar till Störningsjouren. Du når oss på storningsjouren@dn.se

Inga bokslut

Stör mig på det faktum att när någon läser en bok i en film eller tv-serie så läser de alltid i början eller i mitten av boken. Varför läser de aldrig i slutet av boken?
Med vänliga hälsningar, Jörgen Dehlin

Samma hästar

Kära Störningsjour, något som är vansinnigt irriterande i serien ”Vikings” är att samma gäng hästar återkommer genom hela serien! Än befinner sig hästarna hos vikingarna, än hos britterna! Högst troligt var det endast inbitna hästfantaster som noterade fadäsen. När de gör en så kostsam serie kunde de väl satsat på några fler hästar, de får väl inte ens lön för mödan.
Mvh Marit Carselind

Sjukt mycket sjukt

I sportsammanhang (och andra) är det ofta ”sjukt”! Sjukt bra spelat, vi hade ett sjukt flyt, han spelade en sinnessjukt bra halvlek, och så vidare. Hur har det blivit så sjukt?
Roffe

Läs mer:

Jonas Thente: Det sticker i ögonen att jag och mitt klägg röstar på böcker vi tycker är bäst

Vecka 14: Alla hatar reality och regeringen inför potatismos-lag

Share.
Exit mobile version