De kraftfulla rödvinerna från Bordeaux kommer och går när det gäller popularitet. En gång i tiden var vinerna en förebild och ett riktmärke för hur ett rött vin skulle smaka, vilket snabbt spred sig i vinländer utanför Europa. I dag är vinerna långtifrån trendiga, men bortom hörnet skymtar en renässans för det klassiska, hand i hand med det franska köket. Och det är ihop med mat som röd bordeaux gör sig allra bäst.
Så här års kan man längta till helgens långkok. En favorit är hel lammstek i ugn som först fått yta i stekpannan med smör, vitlök och rosmarin. Stekytan och vitlöken lyfter fram frukten i vinet.
Tillbehören på tallriken kan variera, men rostade rotfrukter och blandad svamp passar både i säsong och till vinets ekfatskaraktär. Viktig för kombinationen är såklart också rödvinsskyn som du gör i ordning när lammet gått klart i ugnen. Stek ur plåten med valfritt oekat rödvin och koka upp kalvfond, mer vin och en nypa socker. Reducera rödvinsskyn en smula, men inte för länge. Och du, glöm inte bort att hälla upp vinet på karaff redan när du börjar laga maten. Bordeaux mår bra av luft – och så kan du smaka av under tiden.
Läs mer:
Läs tidigare avsnitt av vinskolan
Läs mer om vin
Vill du ha mera tips på mat, dryck och krogar? Eller dela med dig av egna tankar och favoriter? Gå med i DN:s Facebookgrupp Snacka om mat och krog!




