Skolverket har ofta kritiserats för att stå bakom undervisningsmetoder som saknar vetenskapligt stöd.

För en tid sedan lade därför regeringen till i instruktionen till myndigheten att allt den gör ska vila på vetenskaplig grund.

Nu har regeringen beslutat att även inrätta ett nytt vetenskapligt råd.

Uppgiften är att hjälpa Skolverket i arbetet med att ta fram riktlinjer och stödja skolor att använda evidensbaserade metoder i undervisningen.

– Det är viktigt när vi lägger om skolpolitiken att de allmänna riktlinjer som Skolverket tar fram vilar på vetenskaplig grund. Meningen är att rådet ska skapa förutsättningar för detta, säger skolminister Lotta Edholm (L).

Klarar inte Skolverket detta på egen hand?

– De behöver ha ett råd som kan ge stöd och bidra genom att följa den pedagogiska utveckling som sker i universitetsvärlden, till exempel inom hjärnforskningen.

Det är inte ovanligt att myndigheter har ett vetenskapligt råd kopplat till sig. Det har till exempel Brottsförebyggande rådet, Socialstyrelsen och Konjunkturinstitutet för att nämna några.

– Därför är det märkligt att Skolverket, som ju jobbar med riktlinjer för skolan, inte har detta, säger Lotta Edholm.

Fakta.Så ska undervisningen bli mer evidensbaserad

● Ett nytt vetenskapligt råd ska bistå Skolverket med råd och vägledning och verka för att myndighetens arbete vilar på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet.

● Ledamöterna ska tillsammans ha en bred vetenskaplig kompetens som är relevant för skolans verksamhet. Förordningen träder i kraft den 17 december.

● En ny tjänst som överdirektör ska tillsättas. Personen ska utses av regeringen och bistå generaldirektören i att styra och utveckla Skolverket.

Källa: Regeringen

Ledamöterna kommer att utses av Joakim Malmström som regeringen utsåg till ny generaldirektör för Skolverket tidigare i år. Han fick då uppdraget att göra ett omfattande förändringsarbete, bland annat se över av den information och stöd som myndigheten ger till skolorna.

Meningen är att rådet ska få en bred vetenskaplig kompetens inom de områden som är relevanta för skola och undervisning.

På torsdagens sammanträde beslutar dessutom regeringen att tillsätta en ny överdirektör vid Skolverket. Även han, eller hon, ska bistå generaldirektören i styrningen mot mer vetenskap och beprövad erfarenhet.

Räcker det inte med en generaldirektör?

– Nej, Skolverket är en väldigt stor myndighet som har ett starkt krav på sig att verkställa den skolpolitik vi nu lägger om, säger Lotta Edholm.

En överdirektör kan underlätta styrningen så generaldirektören kan lägga mer kraft och energi på strategiska utvecklingsfrågor, menar hon.

Överdirektören ska tillsättas av regeringen. Lotta Edholm räknar med att tjänsten ska annonseras ut under hösten för att tillsättas någon gång under våren.

– Jag ser framför mig en person som har vana att styra en myndighet, säger hon.

Läs mer:

Melby Gård-vd:n är storägare i skolkoncern: ”Man borde förbjuda förluster, inte vinster”

Share.
Exit mobile version