Med bottenslam upp till anklarna skyfflar Jaroslaw Was gyttja i sin cykelaffär. Flodslammet samlas ihop och hälls ner i ämbar med hjälp av en spade. Hinkarna töms ute på gatan intill en hög med kasserade möbler.

Tillbaka in för att skotta mer. Det har gått över ett dygn sedan vattnet rann undan, men Jaroslaws cykelaffär är fortfarande full med bottenslam.

– I 30 år har mamma och pappa haft den här affären. Nu blir de tvungna att plocka isär alla cyklar som klarat sig och se om någon fortfarande går att sälja, säger dottern Ewelina Was.

Den vackra kurortsstaden Klodzko i sydvästra Polen har varit centrum för sanatorier och spaverksamhet sedan preussisk tid. Före andra världskriget hette den Glatz och hade tysk majoritet. Nu är staden på 28 000 invånare en del av Polen – en förtjusande del med vacker gammal tysk arkitektur, omgiven av ett kuperat landskap med grönskande dalar, lövskogar och kullar.

Här drar översvämningarna i Centraleuropa fram, med en kraft som få hade förutsett. Det är inte första gången vattnet i floden Nysa Klodzka stiger. Det nya är att det steg med en sådan kraft. Allt skedde snabbare än någon invånare hade kunnat förutse.

Lervällingen ligger över alla gator i centrum, i ett flera centimeter tjockt lager. Genom fönstren kastar folk grejer ut på trottoaren. Det liknar en makaber utställning av allt som flodvågen förstört: tvättmaskiner, stolar, kontorsutrustning, dörrar, en gigantisk hög stora skumgummileksaker från ett dagis.

Ett gäng tonårsflickor kommer klafsande, utrustade med kaffetermosar och muggar. De delar ut gratis kaffe till alla som jobbar med att röja upp. Oliwia, 16, fastnar med ena skon i dyn, den sugs fast med kraft och går inte att rubba. Kikande av skratt hoppar hon fram på ett ben.

– Vi är inte på väg någonstans. Vi tänker absolut stanna kvar i Klodzko och hjälpa till med röjningsarbetet, säger Oliwia när hon äntligen har fått på sig sin genomleriga sko.

De flesta vi möter har emellertid lätt att hålla sig för skratt.

– Jag visste att vattnet skulle stiga, vi hade placerat ut sandsäckar. Men jag trodde aldrig att det skulle bli så högt. När vi hade den förra översvämningen år 1997 var det också en svår situation. Nu är det ännu värre, säger blomsterhandlaren Bozena Stepek, 58.

Hon visar med handen hur högt vattnet stod i hennes affär.

– På söndagen klockan tolv fick jag ett foto av en granne som visade att vattnet hade stigit upp till trappan. Det hade vi räknat med. Men klockan fyra samma eftermiddag hade vattnet tagit sig in. Jag hade två meter vatten i min affär. Ända upp till taket! säger Bozena.

Bakom sig har Europa sin varmaste sommar någonsin. Framför allt över Medelhavet har temperaturerna varit osedvanligt höga. Den varma luften har sedan mött en kallfront från Arktis och stormen Boris var ett faktum.

Ju varmare temperaturer, desto mer fukt dunstar ur haven och sjöarna. Följden är kraftig nederbörd. Typiskt för klimatförändringen är att väderfenomen som har funnits även tidigare blir betydligt häftigare och svåra att hantera.

– Det är på grund av varmare temperaturer som vattnet stiger så högt, säger Bożena.

På några dagar har hon effektivt lyckats städa sin förstörda affär. Den är nu så gott som tom på grejer – det enda som har hållit för flodvågen är möblerna i trä.

Att se sitt livsverk i det här skicket smärtar företagaren.

– Affären var min dröm. Jag jobbade tidigare som kontorist, men när barnen hade flyttat hemifrån skolade jag om mig till florist. I sex år byggde jag upp min blomaffär. Jag inredde den så vackert jag kunde. Och så hamnade allt under vatten.

För att ta sig till Klodzko går det inte att ta huvudvägen. Den är stängd på grund av högt vatten och man måste man köra längs högre liggande byvägar. I byarna längs vägen ser vi hur invånarna röjer upp efter floden med spadar och hinkar. Förstörda möbler i högar längs vägen. Premiärminister Donald Tusk har utlyst naturkatastroftillstånd i Polen.

På en knapp timmes avstånd från Klodzko med bil ligger Nysa, en polsk stad på 44 000 invånare som evakuerades under måndagen då vattnet fortsatte att stiga. Också Tjeckien, Rumänien och Österrike är situationen fortfarande kritisk på många ställen. Räddningsarbetet försvåras av att många invånare inte vill låta sig evakueras förrän i sista minuten, vilket ibland innebär att de måste vinschas upp med helikopter från taket på sina hus.

Frågan är också hur översvämningarna kommer att påverka miljön. Det är inte bara bottenslam som flodvågarna för med sig, utan också enorma mängder plast och sopor, rentav bilar. Den finländska marinbiologen Seppo Knuuttila påpekar på X att floden Oder rinner ut i Östersjön, och att översvämningen kommer att öka näringsbelastningen av det redan övergödda innanhavet och föra med sig skräp.

Jaroslaw Was slår ut med handen över det som finns kvar av hans cykelaffär.

– Alla mina cyklar är nu scheisse, säger han på den blandning av tyska och ryska som vi genomför intervju på. I bästa fall kanske jag får sälja dem för tio procent av priset. Eller också får jag skänka bort dem. Men det mesta blir jag tvungen att kasta bort. När en elcykel har blivit dränkt av vatten går den inte längre att reparera, och min affär låg under vatten i tio timmar.

Lämna staden tänker han inte göra. År 1997 då Klodzko översvämmades sist fick invånarna mycket lite hjälp av polska staten för att återuppbygga sina företag. Den här gången blir det troligen lättare att få ersättning, säger hans dotter Ewelina.

– Den stora skillnaden är att i dag har vi internet och det går att berätta om vår situation. Jag har redan fått en massa erbjudanden av folk som vill stöda oss. Vi har ju inte ens dricksvatten just nu, för vattnet som kommer ur kranarna är gult och går inte att dricka.

Ewelina Was är orolig över hur mycket värre översvämningarna kommer att bli i framtiden på grund av klimatförändringen.

– Jag och min familj vet att klimatförändringen är ett faktum, men vi har ju så mycket tekniska hjälpmedel i dag att vi inte trodde att det skulle bli så illa. Vi trodde att det skulle gå att kontrollera vattnet. Men klimatförändringen gör att det hela tiden blir mer vatten i floden. Nu när vi har förlorat så mycket känner jag mig inte särskilt hoppfull.

– Alla människor har ju något med klimatförändringen att göra. Det är allas ansvar, säger Bozena Stepek.

Nu förbereder hon sig redan mentalt för nästa översvämning.

– Nästa gång vattnet stiger får jag genast föra bort alla möbler, jag tänker inte vänta. Flyttar gör jag inte. Jag lämnar inte min stad och allt jag byggt upp här.

Fakta.Översvämningarna i Centraleuropa

Sedan veckoslutet har minst 16 personer dödats i översvämningar som har drabbat Polen, Tjeckien, Österrike och Rumänien. Polen kommer att ansöka om katastrofhjälp av EU för att klara de ekonomiska följderna. Även i Ungern har varningar för översvämningar utlysts längs 500 kilometer av Donau och premiärminister Viktor Orban har avbokat alla resor.
Sommaren i Medelhavet har varit rekordvarm, en tydlig trend i klimatförändringen som är orsakad av människan. Den så kallade stormen Boris uppstod där varm luft från Medelhavet mötte en kalluftsfront från Arktis.

Läs mer:

Dödssiffrorna stiger i regnovädret Boris spår

Share.
Exit mobile version