Markbygden Ett ägs till största delen av kinesiska CGN och har 179 vindkraftverk i en av Europas största vindkraftsparker utanför Piteå.

Problemen bottnar i ett långt och olönsamt elhandelsavtal med det norska industribolaget Hydro. När det inte har blåst tillräckligt har Markbygden Ett tvingats köpa dyr ersättningsel för att kunna uppfylla löftet om att sälja en viss volym el per timme till ett fast pris.

Detta har slagit hårt mot lönsamheten och för nästan ett år sedan försattes bolaget i rekonstruktion med skulder på mer än sex miljarder kronor.

Nu visar handlingar hos tingsrätten att det finns en rekonstruktionsplan som ska behandlas på ett plansammanträde på måndag nästa vecka. Då delas parterna in i grupper för att rösta om förslaget.

Rekonstruktionsplanen är skyddad av sekretess, men i den ska det framgå vilka åtgärder som krävs för att lösa de ekonomiska problemen så att verksamheten kan fortsätta bedrivas.

– Givet att planen nu är inlämnad till tingsrätten är förutsättningarna goda för att den också kommer att röstas igenom, säger Hans Andersson, ordförande i Svenska rekonstruktör- och konkursförvaltarkollegiet.

– Man brukar som rekonstruktör förvissa sig om att det finns stöd för förslaget i planen innan den skickas in.

Enligt lagen har parterna ett år på sig att lyckas med rekonstruktionen och därmed undvika konkurs. Nu hålls plansammanträdet bara några veckor innan årsgränsen.

– Jag har förstås inte några detaljer, men generellt kan man säga att om planen kommer i ett så pass sent skede kan det tolkas som att det har varit tuffa förhandlingar, säger Hans Andersson.

Knäckfrågan för att komma på fötter har varit att kundavtalet med Hydro omförhandlas, vilket det norska bolaget tidigare motsatt sig. Enligt Dagens Industri har det i huvudsak varit bankerna och Hydro som förhandlat om Markbygden Etts framtid under rekonstruktionen, där ett alternativ har varit att vindkraftsbolaget säljs och får nya ägare.

– Vi har genom hela processen arbetat konstruktivt med alla parter för att hitta en lösning, säger Anders Vindegg, kommunikationschef på Hydro som i övrigt inte vill kommentera ärendet.

Läs även:

Kinaägd vindkraftspark med miljardskulder beviljas företagsrekonstruktion

Forskare varnar för kinesiskt inflytande på vindkraftssektorn

Fakta.Rekonstruktion

Företagsrekonstruktion kan vara ett alternativ för bolag som har ekonomiska problem, men ändå kan överleva på sikt.

Efter att bolaget ansökt, och tingsrätten beslutat, om företagsrekonstruktion får företaget under en begränsad tid möjlighet att ombilda och återuppbygga sin verksamhet.

En rekonstruktör, som utses av tingsrätten, undersöker bland annat om bolagets verksamhet kan fortsätta och på vilket sätt det kan ske.

Share.
Exit mobile version