4B står för ”fyra nej” och fick spridning i Sydkorea mellan 2017 och 2018. De som säger sig stötta eller tillhöra rörelsen vägrar dejta, ligga med och gifta sig med män. Man säger också nej till att skaffa barn. Namnet 4B kommer från att alla saker som man säger nej till börjar på bokstaven b på sydkoreanska.

2019 påstods rörelsen ha cirka 4 000 ”medlemmar”.

Sedan Donald Trump vann presidentvalet har 4B fått spridning även i USA. Många kvinnor har uttryckt oro över att deras rättigheter, däribland fri abort, ska inskränkas med Trump vid makten, och vissa har tagit det så långt att de nu kommer att sexstrejka. Många är också upprörda över att en stor andel av landets män röstade på Trump.

Kort efter att valresultatet presenterades hade Googlesökningarna på ”4B” i USA ökat med 450 procent, och tusentals videor med taggen hade publicerats på Tiktok, skriver The Guardian.

”Det är tydligt att män verkligen hatar oss, tjejer. Jag har gett upp drömmen om att hitta en anständig man att bilda familj med”, skriver en kvinna på Threads, som menar att hon anslutit sig till den sydkoreanska feministrörelsen.

”Nu kommer jag i alla fall inte att utnyttjas eller förminskas. Jag är trött och har fått nog”, avslutar hon.

”Om hans valsedel var röd kommer hans bollar att bli blå”, skriver en annan kvinna på Tiktok, enligt Aftonbladet.

Ännu en skriver att hon bestämt sig för att aldrig ha barn eller gifta sig med en man:

”Jag vägrar att sätta ett barn till en värld med färre rättigheter än jag hade eller riskera mitt liv för en graviditet. Det här landet bryr sig inte om kvinnor. #4bmovement.”

Frida Beckman, professor i amerikansk litteraturhistoria och expert på kultur- och identitetsfrågor, tror att stödet för 4B-rörelsen är en spontan reaktion på valresultatet, men också ett politiskt ställningstagande.

– Tidigare kände man kanske inte samma behov av att manifestera sina val. Nu blir det en identitetsskapande markering, säger hon till Aftonbladet.

Andra amerikanska kvinnor kallar rörelsen för ”Lysistrate”, efter pjäsen av den grekiske komediförfattaren Aristofanes. Pjäsen skrevs 411 före Kristus och handlar om hur nästan alla kvinnor i Aten och Sparta sexstrejkar för att få slut på ett krig.

Läs mer om USA-valet.

Share.
Exit mobile version