I ett anspråkslöst klassrum på skolans källarvåning håller Love Molin upp en papperstidning.
– Det här är min stolthet. Vi tryckte 3 000 exemplar.
Berghs school of communication, som skolan formellt heter, har i över 80 år lärt ut hur man bäst skapar och når ut med reklam. För den kunskapen har deras studenter alltid betalat stora summor.
Undervisningen bedrivs sedan några år tillbaka i en gammal industrilokal i Norra Djurgårdsstaden i Stockholm. Överallt innanför den väldiga tegelbyggnadens väggar möter besökarens öga färg, form och design.
Om en månad tar Love Molin examen från Berghs tvååriga program i visuell kommunikation och design. Programmet, som innehåller kurser i bland annat filmproduktion, förpackningsdesign och 3D-animation, rustar – enligt skolan – studenterna för en framtid som visuella kreatörer.
Love beskriver alla delar av utbildningen som roliga, och helheten som det allra bästa.
– Kommunikation handlar mycket om att se att det finns ett problem, och att komma på hur man kan lösa det med hjälp av design och reklam. Själva idéarbetet är det roligaste tycker jag, snarare än någon enskild del av produktionen.
När det amerikanska techbolaget Open AI för ungefär tre år sedan lanserade sin virtuella snackpåse Chat GPT, blev generativ AI en del av vardagen på många arbetsplatser. Sedan dess har en uppsjö av AI-verktyg dykt upp på marknaden. Robotarna är bra på olika saker, men alla kan de skapa.
Text, ljud, bild – och reklam.
Enligt en undersökning som intresseorganisationen Svenska tecknare genomförde bland sina medlemmar förra året har en av tre visuella kreatörer redan förlorat jobb till AI. Framväxten av AI-verktyg ska ha lett till färre uppdrag och sämre betalt för grafiska formgivare och illustratörer.
Men Berghs school of communication väljer att se robotarna som en möjlighet.
– Vårt primära uppdrag är att se till att de som går ut från Berghs ska ha rätt kompetens och vara anställningsbara. Branschen ställer redan krav på att de som är nyutexaminerade ska förstå hur man använder AI i jobbet, och därför uppmuntrar vi studenterna att arbeta med verktygen under utbildningen, säger Marie Alani, som är ansvarig för skolans heltidsutbildningar.
Hon medger förvisso att AI-utvecklingen kan komma att ersätta några grafiska yrkesroller, men tror inte att framtiden för kreatörer är så dyster som den i bland målas upp att vara.
– Det kommer alltid att behövas mänsklighet i kreativa processer, men AI kommer att förändra hur vi arbetar så det gäller att hänga med och anpassa sig efter det.
Nere i det gråa klassrummet tar Love Molin AI-utvecklingen med ro, men så är han också redan van vid verktygen.
– Det är så stora debatter kring AI hela tiden och jag vet att många är oroliga men personligen ser jag det som vilket arbetsredskap som helst, jag använder det hela tiden.
Om något, så tror han att AI-verktygen kan öppna dörrar för hans generation. Att visualisera sina idéer för potentiella uppdragsgivare går mycket snabbare med hjälp av AI, till exempel.
– Det går att spara så mycket tid. Och det innebär att vi som studenter faktiskt kan konkurrera med större aktörer om vi jobbar mycket med AI, eftersom vi kan få saker gjort snabbare och med mindre pengar.
Papperstidningen är en del av en större reklamkampanj för Berghs, som Love gjorde tillsammans med tre andra studenter.
Med hjälp av AI genererade de bilder som komplement till deras egna illustrationer. Designen, som ska locka nya studenter till Berghs, pryder skolans hemsida och sociala medier under våren.
Själva tidningen har delats ut på gymnasieskolor, öppna hus och mässor.
Efter allt digitalt arbete blev pappersprodukten den stora behållningen för Love Molin. Framför allt att få se den ta form i tryckeriet.
– Det kändes som att komma in i en svunnen tid. Tidningarna kom från ett transportband i taket, och jag blev helt golvad.
Läs mer: Rapport: Här är jobben som kan ersättas av AI