När nyheten om att personsökare börjat explodera var Abdallah Baalbaki i huvudstaden Beirut.

– Det var en stor chock, en massaker som påminde oss om explosionen i Beiruts hamn 2020. Människor var rädda och osäkra om vad som senare kunde hända dem, säger han och tillägger att personsökarexplosionerna skadade även människor som var i närheten av den som bar på apparaten.

Han jobbar som journalist och besökte flera sjukhus i Beirut efter attackerna.

– Sjukhusen var fyllda av skadade, både i vårdsalar, väntrum och korridorer. Rädslan syntes tydligt i människors ansikten, säger Baalbaki.

– Det luktade blod. Jag såg personer med avslitna händer och fingrar och ögon som trängt ur sina hålor. Det var en tragisk, smärtsam scen.

När DN når Baalbaki på telefon på onsdagsmiddagen sitter han i bilen. Gatorna är ganska tomma, Libanon har utlöst en sorgedag. Men på tisdagen, efter explosionerna, sprang människor till butikerna och storhandlade, säger han.

– Vi vet att fienden (Israel) är mycket överlägsen teknikmässigt. Men det som hände var helt oväntat. Människor är nu rädda för ett fullskaligt krig, och att försöker förbereda sig och köpa matvaror.

Abdallah Baalbaki bor varken i Hizbollahs fäste, Beiruts södra förorter, eller tillhör dess religiösa gren shiaislam. Men han ser det som att attacken riktats mot hela Libanon, och anser att den bevisat att många libaneser – och även syriska flyktingar – står enade när en katastrof händer landet.

– Många gick till sjukhuset och donerade blod. Men det råder en allmän sorgestämning. Människor är ledsna, förkrossade.

Explosionerna av personsökarna förbryllar libaneserna. Att en kommunikationsapparat som är hälften så stor som en handflata och inte ansluten till internet detonerar och orsakar så stora skador är obegripligt, som att titta på en film. Det säger en invånare i Beiruts förorter till DN, utan att vilja ange sitt namn.

Flera av hans vänner och släktingar dog och skadades. En apparat exploderade i en grannes hus, men utan att orsaka skador.

– Dessa apparater finns i många hus, de används också av civila, som vårdpersonal. Nu tänker jag mig att deras jobb skulle bli svårare om de inte vågar använda dessa apparater längre.

Läs mer:

Tusentals skadade i Libanon – Hizbollahs personsökare exploderade

Detta har hänt: Hizbollahs personsökare exploderade

”Hizbollah drar in oss i krig mot vår vilja”

Ett år efter explosionen i Beirut: ”Förtvivlan och frustration dominerar livet här”

Share.
Exit mobile version