Allt har talat för att Saudiarabien skulle få arrangera fotbolls-VM 2034 – och på onsdagen togs beslutet också formellt av Fifas medlemsländer vid en digital extrakongress.
Arrangörskapet har kritiserats från många håll, och oro har uttryckts för det stora antal migrantarbetare från några av världens fattigaste områden som finns i landet. Till VM 2034 ska åtta nya arenor byggas.
– Jag kan vara så rak så jag säger att det som pågår i Saudiarabien är ingenting annat än ett modernt slaveri, har fackförbundet Byggnads ordförande Kim Söderström sagt till DN.
Men det var inte bara värdskapet för VM 2034 som delades ut på onsdagen, när Fifa rundade sin egen reform från efterdyningarna av korruptionsskandalen 2015: Att inte dela ut fler än ett mästerskap i taget.
Det står nu också klart att VM 2030 arrangeras av trion Spanien, Portugal och Marocko. Därtill får Argentina, Uruguay och Paraguay en match var – ett sätt att uppmärksamma VM:s hundraårsjubileum, eftersom mästerskapet 1930 arrangerades i just Sydamerika, i Uruguay.
Många har dock sett på ovan nämnda upplägg som ett smart sätt för Fifa att bana väg för ett saudiskt arrangörskap 2034.
Det internationella fotbollsförbundets rotationspolicy gjorde ju nu att Europas, Afrikas och Sydamerikas chanser var borta. Så även Nordamerikas, eftersom USA, Kanada och Mexiko arrangerar VM 2026. Återstod därmed bara Asien och Oceanien för mästerskapet 2034.
Saudiarabien offentliggjorde sitt bud kort efter att Fifa under hösten 2023 plötsligt kommunicerat planen på att sprida VM 2030 över tre kontinenter. Det alltså ett drygt år innan onsdagens digitala möte, då besluten togs i formell mening via acklamation, genom att deltagarna visade på sina skärmar att de applåderade.
Det går samtidigt att konstatera att trion Spanien, Marocko och Portugal från flera olika håll inte heller ses som några helt okontroversiella VM-arrangörer.
Människorättsorganisationen Amnesty varnar i en rapport från i somras för att det finns risker hos alla tre nämnda nationer kopplat till arbetsrätt, och konstaterar att migrantarbetare är extra utsatta.
Marocko väntas genomföra betydligt fler byggprojekt än Spanien och Portugal kopplat till mästerskapet. Bland annat en ny jättearena i landets största stad Casablanca, som enligt planerna så småningom ska rymma hela 115 000 åskådare.
”Lagstiftning för att stärka hälsa och säkerhet på arbetsplatser har ännu inte antagits och tvångsvräkningar i landet är redan ett problem”, skriver Amnesty på sin hemsida om situationen i Marocko och fortsätter:
”I samtliga tre länder riskerar migrantarbetare att utsättas för övergrepp och utnyttjas, inklusive trafficking.”
Den nya arenan i Casablanca, som ska gå under namnet Grand Stade Hassan II, väntas bli den största i världsfotbollen. Det enligt arkitektfirman Populous, som stått för designen tillsammans med Oualalou+Choi.
Marocko ska, förutom VM 2030, dessutom arrangera den kommande upplagan av Afrikanska mästerskapen i fotboll, som inleds i slutet av december 2025. Då kommer dock inte den nya jättearenan i Casablanca att vara färdig.
Men arbeten pågår redan nu på andra arenor runt om i landet inför nästa års turnering – förbättringar som även ska komma till nytta i VM 2030.
Pressfrihet är något som har diskuterats flitigt i samband med tidigare världsmästerskap i fotboll, kanske framför allt i och inför Qatar 2022. Marocko återfinns på plats 129 på årets lista (med totalt 180 länder) baserat på Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex. Portugal är sjua, Spanien på plats 30.
Homosexuella handlingar är olagligt i Marocko, så även heterosexuella utomäktenskapliga relationer.
”Trots vissa reformer på senare år håller kungen ett stadigt grepp om makten. Marocko brukar framhållas som ett av de arabländer där yttrandefriheten är störst, men den grundlagsfästa pressfriheten är i praktiken begränsad”, skriver Utrikespolitiska institutet på sin hemsida och fortsätter:
”Rättsväsendet är på pappret oberoende men plågas av korruption. Statsmakten utövar inflytande i politiskt känsliga mål.”
En annan aspekt som lyfts av kritiker mot fotbolls-VM 2030 är klimatet.
Det faktum att tre av mästerskapets matcher ska spelas på en helt annan kontinent, hundratals mil bort, kommer av förklarliga skäl att generera ökade utsläpp i jämförelse med om samtliga matcher spelats med det i sammanhanget relativt korta avståndet mellan Spanien, Portugal och Marocko.
– Klimatförändringarna är ett problem som påverkar oss alla och är en av de största utmaningarna vi står inför, sade Fifas ordförande Gianni Infantino i ett pressmeddelande i samband med att han i slutet av november besökte klimatmötet COP29 i Azerbajdzjans huvudstad Baku.
På klimatmötet kritiserades Fifa samtidigt för det faktum att förbundet tidigare i år slöt ett sponsoravtal med det statliga saudiska oljebolaget Aramco – ett avtal som också 106 professionella kvinnliga fotbollsspelare protesterat mot i ett öppet brev.
VM 2030 ska enligt planerna bli den andra turneringen efter mästerskapet 2026 med 48 deltagande lag, i stället för tidigare 32.
Premiären ska sparkas i gång den 13 juni 2030.
Läs mer:
Diktatorns vision: Fotbolls-VM 2034 – 350 meter upp i luften
Fotbolls-VM 2030 avgörs i sex länder – på tre kontinenter
Värdländerna för fotbolls-VM 2030 och 2034 kan utses via ja-rop eller applåder