Svenskarnas skulder växer och betalningsföreläggandena hos Kronofogden ökar.

I dagsläget uppgår det totala skuldberget till 131 miljarder kronor, berättar Davor Vuleta.

– Den ekonomiska pressen på hushållen är fortsatt stor. Vi vet att de allra flesta prioriterar att betala sin hyra, men det ihållande höga kostnadsläget gör att fler riskerar att hamna efter med betalningarna, säger han.

För den som har problem med ekonomin kan det i värsta fall leda till vräkning – och fallen ökar.

Under årets första halvår genomfördes 1 579 vräkningar, vilket är en ökning med 10 procent jämfört med motsvarande period året innan.

– Antalet betalningsförelägganden har ökat med 24 procent på två år och antalet vräkningar med 26 procent, det hänger ihop och folk har det tufft ekonomiskt, säger Davor Vuleta.

Det är dessutom många barn som hamnar i kläm.

Under årets sex första månader drabbades 188 barnfamiljer, vilket motsvarar en ökning på 13 procent. Totalt berördes 342 barn, vilket är några färre än perioden innan, men här ska dock tilläggas att antalet drabbade barn var det högsta på 15 år under 2023

Davor Vuleta fruktar att det här året blir minst lika illa som det förra om takten håller i sig.

– Det är djupt oroande att antalet barn som berörs av vräkningar ligger kvar på så hög nivå. Varje barn som drabbas av en vräkning befinner sig i mycket utsatt situation, oavsett om de bor på heltid eller deltid hos den förälder som blir vräkt.

Kronofogden ser ingen ljusning i närtid utan räknar med att inflödet av skulder fortsätter i liknande takt resten av året.

– Trots räntesänkningar och ljusningar i samhället så har vi eftersläpningar. Man kanske redan i dag ligger efter med hyran och har fått en vräkning på väg in. Det kommer att ta tid innan sänkningen och återhämtningen börjar synas i våra register.

Vräkningar som berör barn ska ske i samverkan med socialtjänsten.

– Förhoppningsvis blir hyran betald och vräkningen återkallad, eller så har de hittat ett annat boende. Men om inte ska socialtjänsten vara på plats om barn är inblandade, säger Davor Vuleta.

För två år sedan fick Kronofogden ett uppdrag från regeringen att stärka den lokala samverkan kring vräkningar, exempelvis mellan kommunen, socialtjänsten och hyresvärdarna. Det handlar bland annat om tidiga stödinsatser och hjälp med rådgivning och avbetalningsplaner.

Har det inte fungerat?

– Det finns många goda exempel i landet där hyresvärdar och kommuner samspelat för färre vräkningar. Men vi vet inte hur många som hade blivit vräkta om vi inte hade haft de här insatserna, det kunde ha blivit många blivit fler barn.

Share.
Exit mobile version