På den danska ön Bornholm har arkeologer hitta hundratals ”solstenar”. Det vill säga platta skifferstenar med olika geografiska mönster på, av vilka flera påminner om solen. Stenarna, som har daterats till stenåldern cirka 2 900 år före vår tideräkning, har förbryllat forskarna. Nu sätts de i samband med ett förödande vulkanutbrott som forskare funnit bevis för på Grönland.

”Vi har länge vetat om att solen var helt central för de första jordbrukarkulturerna i norra Europa. De brukade jorden och var helt beroende av att få hem skörden. Om solen försvann på grund av dimma i stratosfären under en längre period lär det ha varit extremt skrämmande för dem”, säger Rune Iversen, arkeolog vid Köpenhamns universitet, i ett pressmeddelande.

Bevis för det samtida vulkanutbrottet har danska forskare hittat i borrkärnor i den grönländska isen. Var utbrottet ägde rum vet man inte, men enligt forskarna var det troligen av samma magnitud som det som inträffade 43 år före vår tideräkning. Trots att det inträffade i Alaska påverkade det skördarna runt Medelhavet hundratals mil därifrån, med svår svält och sjukdom som följd, vilket både grekiska och romerska författare under antiken vittnar om.

Nu tror forskarna, som presenterar sin teori i den arkeologiska tidskriften Antiquity, att något liknande hände 2 900 år dessförinnan, det vill säga under neolitikum eller bondestenåldern, vilket satte fart på dem som levde på Bornholm.

”Det är högst troligt att stenåldersmänniskorna på Bornholm ville skydda sig genom att offra solstenar, alternativt att de ville visa sin tacksamhet över att solen hade återvänt”, säger Rune Iversen.

Som om en försvinnande sol inte var nog har forskarna också funnit bevis för att pesten härjade på Bornholm ungefär samtidigt, vilket dna-analyser av skelett visar.

Läs mer:

De gåtfulla pikternas ursprung avlöjat

De avlånga huvudena på Gotland fortsatt ett mysterium

Share.
Exit mobile version