Både amerikanska, europeiska och ryska regeringstjänstemän bekräftar för tidningen Wall Street Journal att Musk och Putin har haft regelbundna ”diskussioner” sedan hösten 2022.

Vid minst ett tillfälle ska det ha handlat om ett direkt telefonsamtal mellan de två, i andra fall om kontakter via personer i Putins närmaste krets.

Diskussionerna har rört sig kring ”personliga samtalsämnen”, affärer och geopolitik.

Bland annat ska den ryske presidenten ha bett Musk att inte aktivera Starlink, satellitsystemet som han äger genom rymdföretaget SpaceX, för abonnenter i Taiwan. Enligt två av tidningens källor ska Putin ha velat uppnå detta som en tjänst till Kinas ledare Xi Jinping.

Den intensifierade kontakten mellan Musk och Putin verkar sammanfalla med techmiljardärens politiska omsvängning.

I inledningen av Ukrainakriget stod Musk tydligt på Kievs sida. Han fördömde den ryska invasionen och skänkte Ukraina 15 000 Starlinkterminaler, vilket underlättade kommunikationerna för den ukrainska militären.

Han utmanade till och med Putin, skämtsamt, på en knytnävsduell – precis som han tidigare har gjort med Facebooks grundare Mark Zuckerberg. Ingen av fighterna har blivit av.

Men någon gång under hösten 2022 började Musk visa större förståelse för Moskvas perspektiv. Först stoppade han Ukrainas användning av Starlink för attacker mot det ockuperade Krim. Sedan ordnade han en omröstning på plattformen X, som han äger, där följarna fick säga ja eller nej till hans recept för att få slut på kriget.

Musks fredsförslag gick bland annat ut på att Ukraina måste låta Krim förbli ryskt och förbinda sig att inte alliera sig med väst. Med andra ord mycket nära Putins linje.

Kontakterna mellan Musk och Putin kan göra techmiljardären till en säkerhetsrisk, befarar många i USA. Han har nämligen genom SpaceX insyn i många av landets statshemligheter – sådant som amerikanska säkerhetstjänster absolut inte vill ska avslöjas för USA:s farligaste fiende.

Elon Musk vill inte kommentera Wall Street Journals uppgifter. Men han har tidigare sagt att det är ”absurt” att framställa honom som allierad med Putin.

I Moskva säger Putins talesman Dmitrij Peskov att den enda kommunikation som har skett mellan Putin och Musk är ett enda telefonsamtal där de diskuterade ”rymden och framtidsteknologi”. Han förnekar att det har förekommit kontakter via andra i Kreml.

Efter mordförsöket på Donald Trump i somras kom Musk ut som anhängare till expresidenten. Han deltar nu med hull och hår i Trumps valkampanj och har donerat minst 75 miljoner dollar till den.

Även Trump har hållit kontakten med Putin under de senaste åren, enligt journalisten Bob Woodwards bok som kom ut härom veckan. De två ska ha talat i telefon minst sju gånger efter Trumps tid i Vita huset.

Det tycks alltså som om både Trump och Musk har haft en egen kanal till Kreml, samtidigt som de har visat allt större förståelse för Putins synpunkter.

Läs mer:

Musks förmögenhet ökade med 354 miljarder

Nu går Elon Musk in på allvar i Trumps valkampanj

Share.
Exit mobile version