Det var under onsdagen som Finansinspektionen kallade till sig Worldline Sweden. Bakgrunden är den granskning som Dagens Nyheter gjort i samarbete med journalistnätverket EIC och 20 internationella medier.
Worldline tjänar pengar på att underlätta betalningar via fysiska terminaler och online via webbplatser. Men konfidentiella, interna dokument och data från Worldline visar hur betaljätten, under flera år, tjänat pengar på så kallade högriskkunder. Företag som kan kopplas till allt från misstänkta bedrägerier, sexhandel, porrindustrin och bedrägliga dejtningsbolag.
– Vi tycker givetvis att de uppgifter som har framkommit i er granskning är allvarliga, säger Mithra Sundberg, chef för avdelningen Betaltillsyn.
Hemliga, interna dokument visar hur Europas betalgigant, gång på gång, brutit mot regler och låtit bli att göra nödvändiga kontroller. Det svenska dotterbolaget har också registrerat hundratals högriskkunder i Sverige, genom ett hemligt upplägg bakom ryggen på Finansinspektionen.
– Efter att vi tog del av granskningen har vi kallat till oss Worldline och haft ett möte med dem. Vi har bett dem redogöra hur de säkerställer att deras system inte kan utnyttjas på det här sättet som beskrivs. Och hur företaget hanterar risker, högriskskunder och bedriver arbetet för att motverka bedrägerier, säger Mithra Sundberg.
Vad framkom på mötet?
– Mer i detalj vad vi pratade om kan vi inte kommentera.
Kommer Finansinspektionen vidta några fler åtgärder?
– Vi tycker att uppgifterna som har framkommit är allvarliga. Och vi kommer att fortsätta att följa de här frågorna väldigt noggrant gentemot bolaget. Jag kan inte utesluta att vi till exempel skulle starta en undersökning, säger hon.
Under morgonen kunde DN avslöja hur hundratals personer i Sverige och Europa fallit offer för nätverk av bedrägliga dejtningsbolag, som Worldline samarbetat med. En av de drabbade är 79-åriga Margita Åberg Palosvirta. Utöver dejtningsbolagen är hon också kritisk till att Finansinspektionen tillåtit Worldlines ljusskygga affärer.
Mithra Sundberg vid Finansinspektionen svarar.
– Jag har stor sympati med de drabbade. Jag tycker det är ett jättestort problem att oskyldiga drabbas och det finns stora risker som vi tar på allvar. Vi har satsat mycket på vårt arbete med att följa upp och granska hur företagen motverkar bedrägerier, och kommer fortsätta göra det.
Under onsdagen, kort efter publiceringen av den första delen i granskningen, inleddes betalgigantens börsras. Bara under den första handelstimmen hade motsvarande 3,5 miljarder kronor i börsvärde raderats ut när aktien rasade med mer än 20 procent.
Worldlines aktie forstatte rasa ned med 37 procent vid stängning. Under torsdagen återhämtade sig aktien något.
Betaljätten har fått ett stort antal frågor från DN och EIC. Bolaget har valt att enbart svara på, eller kommentera, ett fåtal av dem. De har bland annat framhävt att de förstärkt sina interna kontroller.
”Under de senaste åren, och särskilt sedan 2023, har Worldline förstärkt sitt ramverk för handlarrisker och avslutat samarbetet med handlare som inte uppfyller dessa krav. Vi har kontinuerligt förbättrat vår övervakning av den återstående delen av HBR-portföljen” (högriskportföljen), skriver en presstalesperson.
Betaljätten har inte velat på frågor om enskilda företagskunder.
DN har sökt Worldline Swedens vd, Martin Sunnerstig. Han har tidigare meddelat att han avböjer intervju och hänvisat till moderbolaget.