Den omskrivna och uppmärksammade utpressningen pågick i sex månader, med början i oktober förra året. Under tiden levde Joachim Kuylenstierna på flykt mellan olika länder, ofta med särskilt skydd. Hans professionella karriär krossades, hans privatliv blev till en mardröm.
Han var långt ifrån ensam om att drabbas. Tre andra barnfamiljer, där fädren på olika sätt hade kopplingar till det börsnoterade bolaget Fastator tvingades också fly landet med beskydd. Utpressarna hade kartlagt deras liv under flera månader, förföljt dem och tagit bilder på deras hem och deras lekande barn.
– Det går knappt att föreställa skräcken. De fick sina liv förstörda och tryggheten krossad, sa kammaråklagare Anna Stråth under måndagens slutpläderingar i utpressningshärvan kring Joachim Kuylenstierna.
En av familjerna kom med en hårsmån undan en mordbrand. En brinnande bensindunk kastades mot ett fönster i deras garage, men dunken hamnade på uppfarten. Familjen var turligt nog hemma och agerade snabbt, branden kunde släckas och orsakade inga större skador.
– Det saknar betydelse. Det ska ändå bedömas som en mordbrand, bland annat eftersom det utfördes som ett led i en synnerligen allvarlig utpressning, menade Anna Stråth som tillsammans med sin kollega Sara Nilsson på Riksenheten för internationell och organiserad brottslighet lett förundersökningen.
För de relativt unga män som misstänks ha genomfört själva kartläggningen och som framförde hoten mot Kuylenstierna yrkade hon på sex års fängelse. Straffvärdet för de ännu yngre männen som åtalats för att ha planerat och sedan kastade den brinnande bensindunken mot bostaden är enligt åklagaren minst fyra år.
Föremålet för utpressningen, Joachim Kuylenstierna, fick ta emot upprepade och allvarliga hot under de sex månader den pågick. Bland annat fick han veta att det bara kostar 200 000 att ta livet av någon i dag och att uppdragsgivarna bakom kravet var personer med stort våldskapital i Colombia.
– Trots de allvarliga hoten valde han att stå upp för det rätta, han valde att lita på rättsväsendet och har gjort vad han kunnat för att bistå polisen, sa Kuylenstiernas målsägarbiträde, advokat Jonas Granfelt.
Utpressarna ville ha 100 miljoner kronor – en påstådd skuld som ska ha uppstått för femton år sedan då Kuylenstierna investerade pengar åt en nära anhörig till den misstänkte storsmugglaren av kokain, Jonas Falk. Vid den tiden hade Kuylenstierna ingen kännedom om kopplingen mellan den anhörige och Falk.
När de första hoten kom misstänkte Kuylenstierna direkt att det var Falks släkting som låg bakom dem. Polis och åklagare drog samma slutsats och när man i april i år slog till mot Jonas Falks bostad i Spanien hittades det första hotbrevet som Kuylenstierna fick i Falks dator. Falk sitter sedan en månad häktad som misstänkt i ärendet.
Kuylenstierna fick av polisen i uppdrag att spela med utpressarna. I ett skede föreslog han dem att han kunde göra en avbetalning på ”skulden” genom att skriva över en värdefull tomt i Skåne på en bulvan. I det läget presenterade utpressarna en advokat som skulle hjälpa till att genomföra affären.
Advokaten betraktas av åklagaren som en möjliggörare och står i den här delen åtalad för medhjälp till försök till grov utpressning. Advokaten står också åtalad för grovt bokföringsbrott och grovt ocker för brott som ska ha begåtts för några år sedan. Åklagaren yrkade på minst fyra års fängelse för advokaten.
Den huvudmisstänkte utpressaren, som har koppling till ett känt kriminellt nätverk, medger att han agerat som han gjort, men menar att han inte haft något uppsåt att utpressa någon. Han trodde att han ”bara” skulle rekognosera inför ett inbrott. Hans advokat anser att ha ska frias från ansvar.
Övriga åtalade förnekar brott. Deras advokater menar att bevisningen är svag och bygger på indicier.
Förundersökningen mot Jonas Falk och dennes släkting pågår allt jämt.
Lyssna:
Ökände Jonas Falk misstänks i utpressningshärva
Åklagarmyndighetens pressmeddelande angående åtalet