Ingredienser.Zeinas libanesiska moussaka

4 portioner

3 aubergine
1 gul lök
4-5 st vitlöksklyftor
2 färska röda chili (om du gillar hetta, annars uteslut)
6 mogna tomater (kan ersättas med ca 800 g krossad tomat)
3 msk tomatpuré
1-1 ½ msk torkad mynta (justera mängd efter smak)
2 dl vatten
1 frp kokta kikärtor (à 400 g)
salt och peppar
rapsolja till stekning
persilja och olivolja till garnering

Serveringsförslag:
bröd

1. Värm ugnen till 225 grader, över- och undervärme. Skala auberginerna randiga, skär i 2 cm tjocka tärningar. Lägg på en plåt och ringla rapsolja över.

2. Baka mitt i ugnen i ca 15 min. Vänd på dem och baka ytterligare ca 10 min, tills auberginen fått fin färg. Ta ut och ställ åt sidan.

3. Hacka löken, vitlöken och chilin. Hacka tomat i tärningar. Hetta upp olja och stek chili, lök och vitlöken på medelvärme i ca 5 min. Lök och vitlök ska inte få färg utan bli glansiga och mjukna.

4. Tillsätt tomat, tomatpuré och mynta, fräs allting en stund tills tomaterna mjuknar, ca 7 min.

5. Tillsätt vatten och kikärtor. Krydda med salt och peppar, lägg ett lock på grytan och låt puttra i ca 25-30 min.

6. Lägg sedan auberginerna över, blanda inte ner i tomatsåsen utan låt ligga på toppen av såsen. Detta gör du för att auberginen inte ska bli mosig i konsistensen. Strö på salt, låt grytan puttra ytterligare i ca 15 min utan lock.

7. Blanda allting försiktigt, toppa med persilja, ringla olivolja över och servera med bröd.

Share.
Exit mobile version