Internationella diskussioner om en fred mellan Ukraina och Ryssland har pågått sedan annekteringen av Krim 2014, också hur en stabil framtid därefter skulle kunna ordnas. Den senare delen har fått större aktualitet sedan USA:s nytillträdda president har framhärdat med påståendet att han kan förhandla fram en fred på 24 timmar.

På förekommen anledning lyfte Zelenskyj frågan i sitt anförande på Världsekonomiskt forum i schweiziska Davos. För en hållbar fred efterlyser han stöd från omvärlden för att kunna matcha den ryska militären, särskilt från Europa.

– Från alla européer? 200 000 är ett minimum. Annars är det ingenting, svarar Zelenskyj på frågan om behovet av fredsbevarande styrkor.

I sitt tal beskriver han ett Ryssland som allt mer liknar Nordkorea och som successivt nedvärderar mänskligt liv. Om inte tillräckligt kraftfulla åtgärder vidtas finns det inga garantier för att också andra europeiska länder får erfara rysk aggression, resonerar han.

– Vi får inte glömma att det inte finns något hav som skiljer de europeiska länderna från Ryssland. Och de europeiska ledarna bör komma ihåg detta: strider där nordkoreanska soldater deltar äger nu rum på platser som geografiskt sett ligger närmare Davos än Pyongyang, säger Zelenskyj som uttrycker osäkerhet i frågan om hur Trump kommer att agera.

Den ovissheten vill han få ur världen i ett möte med den nya statschefen i Vita huset och han säger att delegationer från respektive land är i dialog om att få till stånd ett sådant. Han vädjar också till övriga Europas länder att rannsaka sina relationer till och beroenden av USA:

– Just nu är det inte klart om Europa ens kommer att ha en plats vid bordet när kriget mot vårt land tar slut. Vi ser hur stort inflytande Kina har på Ryssland och vi är djupt tacksamma mot Europa för allt stöd som det har gett vårt land under detta krig. Men kommer president Trump att lyssna på Europa, eller kommer han att förhandla med Ryssland och Kina utan Europa?

Med en så kallad exekutiv order har Trump satt allt internationellt bistånd på ett 90 dagars uppehåll, men enligt ukrainska säkerhetsrådets chef för motverkande av desinformation, Andrij Kovalenko, ska det inte påverka det militära stödet Ukraina. USA har hittills varit den i särklass största militära biståndsgivaren – motsvarande cirka 725 miljarder kronor – och i Joe Bidens sista dagar vid makten gavs klartecken till materiel för ytterligare 5,5 miljarder av de senaste 42 miljarder som avsatts för Ukraina.

Share.
Exit mobile version