Volodymyr Zelenskyj säger i en intervju med Sky News att han kan tänka sig ett eldupphör i kriget mot Ryssland – mot att delar av Ukraina släpps in i Nato.
Den mark som Ryssland ockuperar skulle fortsatt hållas utanför alliansen, åtminstone tillfälligt.
På så sätt, menar Zelenskyj, skulle man kunna få ett slut den mest akuta fasen i kriget för att vid ett senare tillfälle förhandla om de ockuperade delarna.
– Om vi vill stoppa den intensiva fasen av kriget måste vi ta det ukrainska territorium som vi har under vår kontroll under Natos paraply, säger han till Sky News.
Ett eldupphör och ett Natomedlemskap är nödvändigt för att garantera att ryska styrkor håller sig borta från Ukraina, tror Zelenskyj.
– Annars kommer han komma tillbaka, säger presidenten och syftar på sin ryska motsvarighet Vladimir Putin.
Tanken på parterna ska sätta sig vid förhandlingsbordet har aktualiserats på senare tid, efter att Donald Trump vann USA:s presidentval. Trump är nämligen fast besluten att få ett slut på kriget – och det fort.
Hans nya sändebud för Ukrainakriget, Kieth Kellogg, anser att Ukraina ska börja förhandla med Ryssland för att i fortsättningen få stöd av USA.
Samtidigt hotar Kellogg med att skjuta till extra stöd till Ukraina om Ryssland inte samarbetar.
– Det kan bli en kapplöpning mellan Ryssland om Ukraina om att inte upplevas som den trilskande partnern, säger Markus Göransson, lektor i krigsvetenskap, vid Försvarshögskolan.
Ett ukrainskt Natomedlemskap går stick i stäv med den typen av säkerhetsgarantier som Trump verkar se framför sig, säger han.
– Ett Natomedlemskap skulle innebära att USA axlar en del av det ansvaret för Ukrainas säkerhet och det verkar ligga långt ifrån vad Trump kan tänka sig.
Zelenskyj har en svår balansgång framför sig. Dels visa god vilja mot USA:s nästa president och dels hålla fast vid Ukrainas nationella och säkerhetspolitiska intressen.
– Ukrainas mål i kriget är tydliga, att befria ockuperade områden, säger Göransson.
Så sent som på fredagen uppmanade Ukrainas utrikesminister Andrii Sybiha sina kollegor i Nato att formellt bjuda in landet till militäralliansen vid ett kommande möte under nästa vecka, rapporterar Reuters.
Nato har tidigare försäkrat att Ukraina är på väg mot ett Natomedlemskap. Samtidigt uppger vissa Natodiplomater att det inte finns konsensus i alliansen om att bjuda in Ukraina i nuläget. Ett sådant beslut skulle kräva samtycke från alla 32 medlemsländer – det räcker alltså med att ett land sätter sig på tvären.