Många barn, vissa så unga som fem år, går flera kilometer genom vildmarken för att nå fram till sina skolor i Zimbabwe. Det är områden som kantas av faror; elefanter, noshörningar och lejon kan lura i närheten. Vid vattendragen finns krokodiler.

Eleverna är rädda, rapporterar nyhetsbyrån AP som besökt området. Inga barn har rapporterats döda, men det finns fall där de skadats allvarligt.

Många går i grupp för att känna sig säkrare. Det är inte ovanligt att lektioner får börja senare eller sluta tidigare för att barnen ska kunna gå sträckan mellan skolan och hemmet under tider där djuren inte är lika aktiva.

En studie från 2022 som publicerades i tidskriften Nature visar att klimatförändringarna kommer att föra vilda djur närmre människor framöver. Den globala uppvärmningen och avskogning gör att djuren tvingas söka sig till andra områden. I Zimbabwe har allt längre torrperioder lett till att djuren tar sig till befolkade delar för att leta mat och vatten.

Myndigheter och ett privatägt naturreservat utbildar nu skolelever i hur de kan upptäcka spår som indikerar fara. De får lära sig särskilda djurens olika fotavtryck och läten.

Bild 1 av 2

Bild 2 av 2

Målet är att barnen ska känna att de har kontroll och inte se djuren som en motståndare, utan en del av samhället, enligt chefen för naturreservatet. De får bland annat höra hur Zimbabwes djurliv bidrar till turism och fler arbetstillfällen.

– Vi vet elever som helt slutat gå till skolan av rädsla för sina liv, säger Obert Masaraure, chef för ett lärarförbund i landet, till AP.

Han tillägger att allt fler lärare också stannar hemma från jobbet.

– De här utmaningarna förvärrar den sårbarhet som elever på landsbygden möter, vilket än en gång tar ifrån dem tillgången till utbildning, säger han.

Share.
Exit mobile version